На Вінниччині працівники закладів культури погрожують «бунтом»

Новини Вінниці / На Вінниччині працівники закладів культури погрожують «бунтом»

Працівники закладів культури Чернівецької громади шукають юристів, аби зберегти робочі місця. Співачка та керівник будинку культури Людмила Літвінова через Facebook намагається звернути увагу громадськості до ситуації, яка склалася у галузі на місцевому рівні, а саме велике скорочення співробітників під час епідемії коронавірусу.  

Працівники закладів культури Чернівецької громади шукають юристів, аби зберегти робочі місця. Співачка та керівник будинку культури Людмила Літвінова через Facebook намагається звернути увагу громадськості на ситуацію, яка склалася у галузі на місцевому рівні, а саме велике скорочення співробітників під час епідемії коронавірусу.  

Через брак коштів у бюджеті, за її словами, скорочують не апарат ОТГ, а на 30% працівників закладів культури, а сумісників відправили у відпустку «за свій рахунок». Решту при мінімальній зарплатні з 16 квітня відправляють на 2/3 оплати праці, «мотивуючи тим, що ми не працюємо в звичайному режимі, що не працюють гуртки»…

«Це потрібно бути черствим, пустим, «совковим чемоданом», ненавидіти народну пісню, слово, культуру, щоб зневілювати весь посил, всі ініціативи, всю працю культпрацівників! Так, нас не завжди видно! Але нас хтось хоче бачити? Хоч один раз на наради, засідання до нас прийшли представники влади, запитали чим ми займаємося і що нам потрібно?.. Сьогодні, коли не вистачає коштів на комунальні, лікування, харчування , «легким розчерком пера» культуру відправляють у нокдаун», - доволі емоційно пише жінка.

Л.Літвінова вважає, що «це безвідповідальне, незаконне рішення має бути припиненим», а також нагадує, що галузь «штормить» не перший рік. Працівників культури і до карантину змушували «писати заяви «за власний рахунок», не виплачували все, що передбачено законодавством.

Тому тепер вона з однодумцями звертається до профспілкової організації та юристів за підтримкою.

«Готуємо листи до районної, обласної рад, Мінкульт України, депутатів рад», - наголошує пані Людмила.