На Вінниччині порахували зубрів і знайшли 9 малюків

Новини Вінниці / На Вінниччині порахували зубрів і знайшли 9 малюків

Цьогорічний облік диких тварин на Вінниччині вчергове підтвердив збільшення кількості зубрів. Місцева популяція залишається найчисельнішою родиною червонокнижної тварини в Україні. В лісах між Хмільником та Літином «проживає» 110 зубрів європейських.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ, саме стільки тварин нарахували лісівники під час проведення зимового обліку.

«Дані засвідчили, що у стаді минулого року народилося 9 теляток. Також з цієї кількості – 14 особин молодняка віком 2-4 роки. Популяція зубра є практично гендерно правильною, адже серед дорослого поголів’я нарахували 44 самців та 43 самки.

Про це розповів мисливствознавець Вінницького держлісгоспу Володимир Ткач, додавши, що як і минулоріч, зберігається тенденція до «розколу» у стаді.

«Основне стадо зберігає групу зубрів чисельністю 72 особини, близько двадцяти особин згуртувались в менше стадо і окремо ходять одинаки. Це зубри старшого віку, які уже не покривають самку», - зауважив фахівець.

Загалом чисельність основного стада залежить від умов та потреб тварин, приміром, в особливо сильні морози усе стадо збирається до купи, помітили лісівники, залишаючи в центрі теляток.

Нагадуємо, що Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. Кількість майже відновилася після сумних подій 2016 року, коли значна частина стада загинула під кригою водойми.

В управлінні уточнюють, що на збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів. Звісно, є природні фактори - старіння зубрів, природна смертність, які теж щороку забирають кілька особин.

А ще наших зубрів відловлюють та переселяють в інші регіони України. Загалом за минулі роки 30 вінницьких зубрів переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільністі, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.