На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над Дністром

Новини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над Дністром

На півдні Вінниччини робоча група у складі представників управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації, Ямпільської райдержадміністрації, ДІКЗ «Буша», Ямпільського та Гальжбіївського музеїв завершила обстеження Оксанівського скельного оборонного монастиря. Роботи тривали для підготовки документів для занесення середньовічного комплексу до Державного реєстру пам'яток.

На півдні Вінниччини робоча група у складі представників управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації, Ямпільської райдержадміністрації, ДІКЗ «Буша», Ямпільського та Гальжбіївського музеїв завершила обстеження Оксанівського скельного оборонного монастиря. Роботи тривали для підготовки документів для занесення середньовічного комплексу до Державного реєстру пам'яток.

Зазначимо, що скельно-печерний оборонний комплекс, що розташований поблизу села Оксанівка Ямпільського району, є унікальною пам’яткою культової та оборонної архітектури. Його сформовано ще у середньовіччя.

Хоча на Вінниччині відносно мало пам’яток того часу збереглося, але за об’єктивних та суб’єктивних причин залишки монастиря досі не перебувають під охороною держави. А зберігати є що, адже на стінах печер зберігаються петрогліфи та графіті - артефакти міжнародної ваги. Деякі з них не мають аналогів у світі.

Кілька років краєзнавці та історики досліджували колишній монастир, щоб виконати усі умови для підготовки документів, які дозволять надати об’єкту статус пам’ятки національного значення. Нарешті підготовчі роботи наблизилися до фінішної прямої.

Про це завідуючий сектором охорони культурної спадщини Вінницької ОДА Михайло Потупчик написав у Facebook. Він бачить майбутнє оксанівського комплексу у заповіднику «Буша», а також внесеним до Державного реєстру пам’яток.

Наразі триває виготовлення облікової документації, яка буде винесена на узгодження консультативної ради з питань охорони культурної спадщини департаменту культури Вінницької ОДА. Після отримання розпорядження голови Вінницької ОДА обласна влада має клопотати перед Мінкультом про включення «щойно виявленого об’єкту культурної спадщини» до Державного реєстру пам’яток.

завідуючий сектором охорони культурної спадщини Вінницької ОДА Михайло Потупчик, обстеження Оксанівського скельного оборонного монастиря на предмет занесення його до Державного реєстру пам’яток завершене.

«Процедура непроста і нешвидка, але на рівні області ми завершуємо усі підготовчі роботи. Спочатку скельний храм отримає статус пам’ятки місцевого значення, а потім будемо клопотати про присвоєння йому статусу національного значення, бо лише так ми зможемо його передати у підпорядкування історико-культурного заповідника «Буша» і зберегти для нащадків. Адже скельний монастир – це рідкісний комплекс, що поєднує культову і оборону мету, має виняткове значення для української історії, культури, археології та й інших суміжних наук», – пояснює Михайло Потупчик газеті «День».

Щодо «щойно виявленого» слід окремо зупинитися. Вперше архітектурно-археологічний огляд фахівці провели у 2003 році. Тоді склали схематичні плани деяких приміщень, описали та зафотографовали окремі наскельні зображення.

У 2013 році нарешті дослідження оксанівських печер було продовжено. Дослідники визначили  особливості більшості приміщень, виділили три будівельних етапи, інтерпретували  петрогліфи та графіті, з’ясували фінальний етап використання печерних приміщень, первісний архітектурний вигляд комплексу.

Наразі за написами історики припускають, що використовувався монастирський комплекс до 70-тих років XVII століття. Чому монахи залишили скелі біля Оксанівки, залишається таємницею.

Новини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над ДністромНовини Вінниці / На Вінниччині подають до Державного реєстру пам'яток дивовижний скельний монастир над Дністром