На Вінниччині почався нерест щуки

Новини Вінниці / На Вінниччині почався нерест щуки

Зважаючи на аномально теплу зиму, риба у водоймах Вінниччини може почати нереститися раніше. Про це повідомляють у Вінницькому рибоохоронному контролі. Фахівці наголошують, що у першу чергу нерестяться хижі види риб – окунь і щука. В них сезон зазвичай починається з кінця лютого.

Зважаючи на аномально теплу зиму, риба у водоймах Вінниччини може почати нереститися раніше. Про це повідомляють у Вінницькому рибоохоронному контролі. Фахівці наголошують, що у першу чергу нерестяться хижі види риб – окунь і щука. В них сезон зазвичай починається з кінця лютого. 

В останню чергу відкладають ікру короп, лин і сом (з середини-кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом усього літа. Також іхтіологи наводять мінімальні температури для початку нересту:

0 °С – сьомга;

1 °С – минь;

2 ° С – харіус;

6 °С – підуст;

7 °С – щука, окунь;

8 °С – в’юн, плотва, форель;

9 °С – жерех;

10 °С – головень, ялець, йорж, піскар, язь;

12 °С – лящ, стерлядь, судак;

13 °С – чехоня;

14 °С – карась;

15 °С – ротань, верховодка;

16 °С – краснопірка;

18 °С – короп, сазан;

19 °С – лин;

20 °С – сом, товстолобик.

У Вінницькому рибоохоронному контролі зазначають, що у період нересту заборонено проводити днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт на землях Водного фонду, добувати піщано-гравійні суміші, займатися розчищенням русел річок, берегоукріпленням і підводним полюванням.

Згідно з «новим» законом, який визначає «час тиші», і Правил навігації, в період нересту обмежено пересування малих плавзасобів (дозволено тільки органам, які займаються охороною водойм).

Щодо штрафів та покарання, то відповідно до Адміністративного Кодексу України за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу від 34 до 170 грн, за грубе порушення правил рибальства (наприклад, рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову) передбачений штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення (ст.249 Кримінального Кодексу) передбачено кримінальну відповідальність – штраф 3400 – 6800 грн або позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів. За останні три роки "посадили" на два роки двох браконьєрів.

Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується сума компенсації за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру і ваги. Так, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1209 від 21.11.2011 встановлено розмір компенсації в грн:

✅судак – 510;

✅сом – 425;

✅щука – 340;

✅короп – 306;

✅білий амур, товстолоб – 255;

✅лящ – 170;

✅лин – 119;

✅плотва, синець – 85;

✅краснопірка – 68;

✅підуст – 34;

✅карась, окунь і верховодка – 17.

Саме тому в останні роки суми компенсацій за завдані збитки нараховуються інколи у кілька тисяч гривень.

Олеся Рудницька

21 лютого, 2020