На Вінниччині почали масово фіксувати випадки браконьєрства

Новини Вінниці / На Вінниччині почали масово фіксувати випадки браконьєрства

Тепла лютнева погода на Вінниччині сприяє «розвитку» браконьєрства. Різні відомства повідомляють про масові факти виявлення незаконного лову риби та торгівлі забороненими знаряддями.

Тепла лютнева погода на Вінниччині сприяє «розвитку» браконьєрства. Різні відомства повідомляють про масові факти виявлення незаконного лову риби та торгівлі забороненими знаряддями.

Як повідомляють у Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, під час проведення рейдової перевірки спеціалістами відділу еконагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів ДЕІ в с. Новоселівка Немирівського району на Ладижинському водосховищі було виявлено двох громадян, які за допомогою шістьох сіток ловили рибу. В результаті незаконних дій державі завдано збитків на суму 107 355 грн. Відносно громадян було складено два протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали направлено на розгляд до Немирівського райсуду.

Як повідомляють у Вінницькому рибоохоронному патрулі, протягом 7 днів - з 10 по 17 лютого - виявлено 41 правопорушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів.

Так, складено 10 протоколів за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову), 17 - за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства), п’ять - за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (продаж риби без відповідних документів) та чотири – за ч. 1 ст. 85-1 КУпАП (реалізація заборонених знарядь лову). Також оформлено п’ять актів виявлення та вилучення безхазяйного майна.

«Загалом, у порушників конфісковано майже 233 кг риби та 63 одониці заборонених знарядь лову («драчі», сітки, хватки, раколовки). Накладено штрафів на суму 2 465 грн. Збитки, завдані рибним запасам, склали 21 488 грн», - повідомив керівник рибоохоронного патруля Олексій Ягельський.

Для прикладу, 12 лютого під час перевірки потенційних місць торгівлі в магазині «Золотий сазан» у Козятині рибоохоронний патруль Вінниччини зафіксував незаконний збут заборонених знарядь лову. Підприємець продавав колючі знаряддя лову – 36 драчів. На затриманого складено протокол за ч. 1 ст. 85-1 КУпАП.

А 16 лютого 2020 року інспекторами задокументовано факт порушення правил рибальства. Інцидент стався на р. Південний Буг поблизу с. Журавне Літинського району. Рибалка за допомогою драча виловив 2-кілограмового сома. Збитки становили 425 грн.

Наступного дня держінспектори на р. Південний Буг поблизу с. Митківка Тростянецького району затримали чоловіка, який ловив за допомогою зябрової сітки. У нього знайшли 10 плітоки загальною вагою 2 кг. Збитки склали 850 грн. На винних осіб складено адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Заборонені знаряддя лову вилучено. Матеріали справи готуються для передачі в райсуди.

Санкція даної статті передбачає накладення штрафу у розмірі від 340 грн до 680 грн з конфіскацією чи без такої. Заборонене знаряддя лову вилучено.

В рибоохоронному контролі зазначають, якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Вінниччини: (068) 018-37-52 або (073) 004-86-06.

Макс Мельник

18 лютого, 2020