На Вінниччині Південний Буг та його притоки не розчищали 8 років. В ОДА назвали обсяги мулу біля водозаборів

Новини Вінниці / На Вінниччині Південний Буг та його притоки не розчищали 8 років. В ОДА назвали обсяги мулу біля водозаборів

З 2010 року на Вінниччині Південний Буг та притоки річки не очищали від мулу з 2010 року. Не було чим, адже усі земснаряди Басейнового управління водних ресурсів були відправленні на металобрухт. Про це повідомив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

З 2010 року на Вінниччині Південний Буг та притоки річки не очищали від мулу. Не було чим, адже усі земснаряди Басейнового управління водних ресурсів були відправленні на металобрухт. Про це повідомив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.  

Відтак якість питної води в області загалом, і у Вінниці зокрема, за ці вісім років погіршилася. Аби виправити ситуацію та покращити якість води на Вінниччині було придбано три нових земснаряди - два за кошти обласного бюджету, один придбала Вінницька міська рада.

«Коли ми вирішили подивитися, що знаходиться на дні річки, і дізнатися, звідки береться запах, неприємні смакові відчуття, колір, то були здивовані. Товщина шару мулу сягала іноді 4-4,5 метри. В місці, де проводиться водозабір питної води для мешканців Вінниці, виявилося, що глибина ріки майже 5 метрів із них 4,5 метри - це був мул. Його потрібно просто було забрати, адже через мікроби, які в ньому розводилися, і появлявся неприємних запах. Раніше дно розчищалося силами Басейнового управління. В  них було 13 власних земснарядів, які з роками вийшли з ладу і були списані та відправлені на металобрухт.

Розуміючи що у Басейновому управлінні, як державної структури, коштів не вистачало, ми придбали у минулому році один земснаряд за кошти обласного бюджету, ще один, розуміючи проблему, купила Вінницька міська рада. В цьому році ми провели тендер і купили ще один земснаряд - вдвічі потужніший, за 5мільйонів 900 тисяч гривень. Фактично, те, що виконувало Басейнове управління, у якого було 13 земснарядів, зараз будемо забезпечувати трьома», - підкреслив Андрій Гижко.

Розчищати водні артерії почнуть спочатку із найбільш проблемних ділянок. Зокрема у Вінниці, Стрижавці, Хмільнику, Турбівській громаді. Робота, каже посадовець, дороговартісна та розрахована не на один рік. Покращення якості води буде відчутне за років три, щонайменше.

«Коли порахували той об’єм мулу, який потрібно підняти з річки, лише в межах Стрижавської громади – це 1,2 мільйони кубічних метрів. Його потрібно розвести ще по полях. Це великий об’єм роботи, тому проект поділений на три етапи. За три роки плануємо цей один мільйон двісті мерів кубічних мулу розчистити. Розробили проект, наприклад, 80 мільйонів гривень потрібно для очищення річки в Стрижавці, і ще десь 40 мільйонів гривень на місто Хмільник. Тому ми розбиваємо його на частини. Державне агентство водних ресурсів готове взяти те, що за межами Вінниці від Стрижавки, дальше будемо виділяти кошти з обласного бюджету», - наголосив Андрій Гижко.

Нагадаємо, у «Вінницяоблводоканалі» повідомили, чому з кранів вінничан тече вода із запахом.

Саша Григоровська

6 березня, 2019