На Вінниччині після закриття Верхівського коледжу, «зависає у повітрі» старовинний маєток, який займав заклад

Новини Вінниці / На Вінниччині після закриття Верхівського коледжу, «зависає у повітрі» старовинний маєток, який займав заклад

Минулого тижня стало відомо, що у Вінницькому національному аграрному університеті остаточно прийняли рішення про «реорганізацію» Верхівського сільськогосподарського коледжу, який є його структурним підрозділом. Часткого учнів та педагогів влаштовують в інші заклади. Залишається відкритим питання подальшої долі приміщень, адже коледж займав колишній маєток поміщиків Сабанських.

Минулого тижня стало відомо, що у Вінницькому національному аграрному університеті остаточно прийняли рішення про «реорганізацію» Верхівського сільськогосподарського коледжу, який є його структурним підрозділом. Часткого учнів та педагогів влаштовують в інші заклади. Залишається відкритим питання подальшої долі приміщень, адже коледж займав колишній маєток поміщиків Сабанських.

Про кінець столітньої історії закладу, який було засновано у 1922 році, як агропрофшколу, пишуть «Тростянецькі вісті».  

Видання зазначає, що з часів свого заснування по сьогодні технікум не працював лише три воєнні роки, коли у Верхівці господарювали румунські соратники нацистів. У мирному закладі вони облаштували школу диверсантів. У 1944-му навчання відновили, а перший післявоєнний випуск відбувся у березні 1945 року.

«Наприкінці цього місяця у технікумі відбудеться останній випуск студентів. Їх тут всього менше сотні, випускників – 32. Вони ввійдуть в історію, як і перші. І добре, якщо працюватимуть по здобутій спеціальності. Хоч хтось», - зазначають у виданні.

Протягом сторіччя заклад як міг так піклувався майном – маєтком Сабанських, інфраструктурою, нерозпайованими землями учгоспу. Що з цим буде далі, у Верхівці не знають.

«Механізму передачі подібних закладів територіальним громадам – немає. Охочих «підібрати» та трансформувати у щось нове колишній маєток-технікум-коледж з 25 га парку, занесеного до переліку пам’ятників садово-паркового мистецтва України – теж немає. Тож, тема залишається відкритою», - пище видання.

Олеся Рудницька

10 червня, 2021