На Вінниччині після довгої відпустки планує своє повернення пам’ятник Остапу Бендеру

Новини Вінниці / На Вінниччині після довгої відпустки планує своє повернення пам’ятник Остапу Бендеру

На Вінниччині за результатами колективного обговорення на сторінці у Фейсбук Жмеринської газети було прийнято рішення повернути одну з головних візитівок міста Жмеринка - пам’ятник Остапу Бендеру.

На Вінниччині за результатами колективного обговорення на сторінці у Facebook "Жмеринської газети" було прийнято рішення повернути одну з головних візитівок міста - пам’ятник Остапу Бендеру. Для Жмеринки він був знаковим. До реконструкції Привокзальної площі навіть пасажири потягів, що зупинялися, йшли робити фото на фоні героя Ільфа і Петрова.

Як стало відомо з сайту ЖмеринкаCity, понад тисячу жмеринчан висловили бажання повернути у місто пам’ятник, який за короткий час став справжньою візитівкою міста – Остапу Бендеру.

Нагадаємо, що з’явився "символ" Жмеринки на привокзальній площі ще у 2001 році, на честь 80-річчя з написання роману «Золоте теля», в якому згадується райцентр та залізничний вузол.

Протягом довгого часу усі охочі могли вийти та сфотографуватися не лише на фоні величного вокзала-"корабля", а й посидіти на стільцях біля головного героя романів Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців» і «Золоте теля» Остапа Сулеймана Берта Марія Бендер-бея. Адже середній час зупинки потягів на даній станції дозволяв встигнути це зробити.

Однак у 2011 році пам’ятник зняли через початок реконструкції площі, на якій він знаходився. А далі, от дивина - тодішнє керівництво міста визнало, що "Остап" не передбачений був планом реконструкції. Тому конструкція залишилася у її автора скульптора М. Крижанівського вдома. На згадку... 

Сьогодні ж на численні прохання жмеринчан та гостей міста місцева влада має намір повернути пам’ятник на своє місце. І обіцяють зробити це у найближчий час!

Як повідомив секретар міської ради Юрій Світлак:

«На звернення городян ми відшукали пам’ятник, домовилися зі скульптором Миколою Крижанівським про його відновлення, та у найближчий час повернемо Остапа Бендера нашому місту. Жмеринка не стоїть не місці, розвивається, сьогодні кожен може помітити цю тенденцію. Ми відкрили відремонтований басейн, встановлюємо сучасні спортивні і дитячі майданчики, плануємо повністю оновити міський парк. Ми зробимо Жмеринку туристично привабливою, чистою, затишною і комфортною».

Відомо, що планоють повернути пам’ятник на його «законне» місце. Тобто туди, де він знаходився раніше. Усі кошти на його відновлення мають виділити з міського бюджету. Для цього скульптурну композицію треба реставрувати, а деякі деталі замінити.

Нагадаємо, на початку 2000-их на Вінниччині було два пам’ятники Бендеру. Другий стояв на території кафе-магазину у селі Комарів Вінницького району, де теж вважався туристичною родзинкою.