На Вінниччині підприємцям запропонували «скинутись» на шпали для «Укрзалізниці»

Новини Вінниці / На Вінниччині підприємцям запропонували «скинутись» на шпали для «Укрзалізниці»

На Вінниччині Іллінецька міська рада звернулась до очільника ОДА Сергія Борзова з проханням посприяти у вирішенні питання щодо збереження грузової станції села Сорока, що в Іллінецькому районі. Попередження від «Укрзалізниці» про те, що станцію закриють а рух на ділянці припинено через «кущову» непридатність шпал надійшло ще 20 березня 2020 року.

На Вінниччині Іллінецька міська рада звернулась до очільника ОДА Сергія Борзова з проханням посприяти у вирішенні питання щодо збереження вантажної станції біля села Сорока, що в Іллінецькому районі. Попередження від «Укрзалізниці» про те, що станцію закриють, а рух на ділянці припинено через «кущову» непридатність шпал надійшло ще 20 березня 2020 року.

Питання «зависло» через карантин, але допустити закриття станції на Іллінеччині місцева влада та бізнес не могли, адже станція є перевалочним пунктом для виробників, які працюють на території району.

Мова йде про такі потужні підприємства, як ТОВ «Сорочанський мірошник», ТОВ «Мінералгруп», АСХ «Вінницька промислова група», Іллінецький цукровий завод, «Декор Бетон», «Іллінцібудматеріали». Невелика сільська станція в 2019 році «пропустила» 1287 вагонів, що дозволило «Укрзалізниці» отримати дохід у 957 000 гривень.

Тож іллінецькі підприємці, використовуючи ці цифри, вирішили, що станція є доволі рентабельною для залізничників.

Натомість в «Укрзалізниці», чистий дохід якої в минулому році склав 3 мільярди гривень, напевне вважають інакше. Тож і попередили про закриття станції, через «кущову непридатність шпал».

Зазначимо, що кущова непридатність шпал є причиною аварій на залізничних коліях. В «Укрзалізниці» вирішили, що їм краще станцію закрити, ніж ремонтувати колію. Тим більше, що усі офіційні підстави для цього були.

Тож іллінчани звернулися до голови Вінницької ОДА. Перемовини пройшли успішно, Сергій Борзов домовився з «Укрзалізницею» про відновлення руху. Щоправда, ремонт колій має бути здійснений за рахунок підприємців, які користуються станцію. Частково на себе бере зобов‘язання і «Укрзалізниця».

Після зустрічі з головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим Іллінецькій міський голова Володимир Ящук зустрівся з місцевими підприємцями.

Про це йдеться на сторінці громади в соціальній мережі Facebook.

«Відбулася розмова голови обласної державної адміністрації з керівництвом Укрзалізниці, у ході якої одним із шляхів вирішення цього є виготовлення за свої кошти підприємствами, які станцію Сорока використовують для бізнесу, частини шпал та їх поступову заміну. Укрзалізниця також бере на себе зобов’язання замінити частину шпал», - йдеться в інформації.