На Вінниччині перейменовують одні з Котюжан

Новини Вінниці / На Вінниччині перейменовують одні з Котюжан

На сесії Вінницькій облради мають розглянути проєкт рішення щодо перейменування селища Котюжани у Мирне та клопотати перед Верховною Радою про погодження. Якщо депутати підтримують, то у Мурованокуриловцькому районі залишиться один населений пункт Котюжани – село з відомим палацем Ценіної.

На сесії Вінницькій облради мають розглянути проєкт рішення щодо перейменування селища Котюжани у Мирне та клопотати перед Верховною Радою про погодження. Якщо народні депутати підтримають клопотання, то у Мурованокуриловцькому районі залишиться один населений пункт Котюжани – село з відомим палацем генеральші Ценіної.

На сайті облради зазначається, що депутатам пропонують підтримати «рішення 32 і 34 сесії Обухівської сільської ради 7 скликання від 28 лютого і 20 березня 2020 року відповідно про перейменування селища Котюжани на селище Мирне…

Слід зазначити, що у Мурованокуриловецькому районі наразі існує два населених пункти з однаковою назвою. Засноване у 1450 році село Котюжани з майже тисячним населенням відомо, перш за все, палацом Е.Ценіної, в якому нині розміщено дитячий інтернат. Його розпочали будувати у 1885-му при генералі Ценіні. А його вдова у 1912 році відновила спалену селянами будівлю, але вже за проєктом петербурзького архітектора Д.Малакова.

Поруч з палацем біля берега річки Лядова він спорудив парк, який став пам'яткою садово-паркового мистецтва «Вікторія», який нині є об'єктом природно-заповідного фонду місцевого значення. Також майстер збудвав трьохарочний міст-віадук, з котрого видно каньйон, куди спадають води річки — притоки Лядови.

З початком будівництва залізниці, неподалік зробили станцію, яку теж назвали Котюжани. Наразі у селищі біля станції мешкає до сотні людей. Так от цю станцію перейменовують. А село Мирне на Вінниччині є, але у Калинівському районі.  

До речі, практика називати селища залізничників так само, як села неподалік, досить розповсюджена на Вінниччині.  

Олеся Рудницька

14 травня, 2020