На Вінниччині пасічники скаржаться на загибель в одному селі близько 300 медоносних родин бджіл

Новини Вінниці / На Вінниччині пасічники скаржаться на загибель в одному селі близько 300 медоносних родин бджіл

Жителі села Лопатинці Жмеринського району Вінницької області 23 квітня звернулися до правоохоронців і влади з приводу масового отруєння бджіл. У пасічників загинуло близько 300 медоносних родин.

Жителі села Лопатинці Жмеринського району Вінницької області 23 квітня звернулися до правоохоронців і влади з приводу масового отруєння бджіл. У пасічників загинуло близько 300 медоносних родин.

Як повідомляє zhmerynka.city, розпочато розслідування, до якого залучені правоохоронці та комісія з встановлення факту отруєння бджіл Жмеринської міської ради.

Першим забив на сполох бджоляр Зотік Бугатко, в якого на пасіці отруїлися 96 медоносних родин. За словами чоловіка, раптово його пасіка «вкрилася» мертвими та хворими бджолами.

«Для мене цей сезон, можна сказати – закритий. Адже майже з кожного вулика я втратив значну частину льотних бджіл», – пояснив бджоляр.

Значна частина пасіки отруїлася у місцевих жителів Віктора Мазура та Олексія Гавриша.

На місце події прибули представники комісії встановлення факту отруєння бджіл Жмеринської міської ради та ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Попередньою причиною загибелі бджіл вважають отруєння пестицидами, ймовірно, під час льоту над обробленими полями до місць взятку. Матеріали з рослинами та загиблими бджолами відправили на експертизу до лабораторії у Вінниці.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Анатолій Білоус зауважив, що для попередження та недопущення випадків масового отруєння бджіл пестицидами та агрохімікатами агровиробникам необхідно не пізніше ніж за 3 доби до хімічних обробок полів сповістити власників пасік, органи місцевого самоврядування, районні чи селищні ради (у радіусі 7 км) про час та способи обробітку полів.

«Аграрії повинні розмістити оголошення в усіх людних місцях та ЗМІ, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу агровиробника, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл, а обробіток проводити у вечірні або ранкові години при мінімальних повітряних потоках», – мовив Анатолій Білоус.

У міській раді наголошують, що взаємоповага між підприємцями та бджолярами, врахування ним інтересів один одного – найкраща гарантія унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

Олеся Рудницька

24 квітня, 2021