На Вінниччині організовують безкоштовні екскурсії на розкопки таємничого кургану

Новини Вінниці / На Вінниччині організовують безкоштовні екскурсії на розкопки таємничого кургану

Поки поблизу села Токарівка Жмеринського району Вінниччини триває україно-польська археологічна експедиція, до розкопок місцевого кургану, якому майже 3 тисячі років, відбуваються екскурсії. Ініціатор їх проведення доцент кафедри історії та культури України Вінницького педуніверситету Віктор Косаківський.

Зазначимо, у районі Токарівки мегалітичні поховання XIV—XII ст. до нашої ери стали відомі в 1901 році з карти археологічних пам'яток Поділля Євфимія Сіцинського. Місце зберігання матеріалів невідоме. Біля села знаходились два кургани з похованнями культури кулястих амфор.

У 1886 році один курган розкопали. Під насипом була відкрита конструкція з кам'яних плит. Усередині кам'яної скрині знайдено дві керамічні сокири, уламки посудини та рештки дерева.

Другий курган розкопаний в 1889 році. Під насипом знайдена конструкція з двох кам'яних плит на ребро, прикритих третьою. В гробниці знайдено кам'яну шліфовану сокиру. Обряд поховання невідомий. Вчені впевнені, що ці поховання мають велике значення для вивчення історії, культури, території розселення племен культури кулястих амфор.

Сама культура розповсюджена у Середній Європі, а Поділля – її східний край. Вивчаючи рештки людей, вчені вважають, що нащадками носіїв цієї культури є переважно сучасні жителі західної частини Балкан, хоча зустрічаються носії по всій Європі…

«Я пояснюю, що тут майже 3 тисячі років жили люди і ми зараз вивчаємо їхнє життя, у підручниках з історії теж є про це», — розповів Віктор Косаківський журналістам «Суспільного».

Розкопки тут проводили більше місяця 10 археологів з України та Польщі. Під час робіт були знайдені прикраси, елементи одягу та посуд. Після досліджень та опису знахідки планують передати до Вінницького краєзнавчого музею.

Олеся Рудницька

16 жовтня, 2021