На Вінниччині новостворені ОТГ, залишившись без допомоги держави, підвищуватимуть ставки земельного податку

Новини Вінниці / На Вінниччині новостворені ОТГ, залишившись без допомоги держави, підвищуватимуть ставки земельного податку

На Вінниччині ряд ОТГ, у яких вибори відбулись наприкінці 2019 року, поки не отримали  фінансової підтримки від держави для своєї розбудови. Що потрібно зробити в першу чергу розповідають  експерти Програми «U-LEAD з Європою». Нещодавно фахівці завітали до Махнівської ОТГ, що на Вінниччині. Бюджет планують наповнити за рахунок збільшення орендної ставки на землю.

На Вінниччині ряд ОТГ, у яких вибори відбулись наприкінці 2019 року, поки не отримали фінансової підтримки від держави для своєї розбудови. Що потрібно зробити в першу чергу розповідають експерти Програми «U-LEAD з Європою». Нещодавно фахівці завітали до Махнівської ОТГ, що на Вінниччині. Бюджет планують наповнити за рахунок збільшення орендної ставки на землю.

Про це повідомляють офіційні джерела

«Серед напрямків експертної допомоги, що надають фахівці Вінницького регіонального офісу діючим ОТГ області – місцеві фінанси та управління, децентралізація та місцеве самоврядування. На початку року особливу увагу буде приділено новоствореним ОТГ, адже на думку експертів, перші кроки на шляху розвитку громад є визначальними для їхнього подальшого успіху. Серед  об’єднаних громад, які були створені нещодавно (вибори у яких пройшли 22 січня 2019 року) – Махнівська сільська ОТГ Вінницької області», - йдеться в інформації.

Махнівська ОТГ об’єднала три сільські громади – Махнівську, Переможненську та Вовчинецьку – і налічує 5 тис. осіб населення. Це друга громада, створена у Козятинському районі Вінниччини.

Як пояснила Інна Святна, радниця з фінансів та управління Вінницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», Махнівська сільська ОТГ є перспективною з огляду на статки місцевого бюджету. Разом із тим, громаді варто звернути увагу на джерела сталого наповнення бюджету вже з перших днів господарювання.

«На сьогодні бюджет громади складає 11,5 млн грн і основними джерелами його наповнення є СТОВ «Мрія» - сільськогосподарське підприємство, де працевлаштовано 50 мешканців ОТГ, а також чотири автозаправні станції, що реалізовують пальне та сплачують відповідні податки до місцевого бюджету. Загалом, це – 5,6 млн грн, або 52,9% обсягу загального фонду бюджету», – повідомила Інна Святна.

Експертка порадила звернути увагу на  додаткові резерви наповнення бюджету і наголосила на важливості залучення до оподаткування власників та орендарів земельних ділянок.

За результатами зустрічі представники Махнівської сільської ради запланували збільшення ставок окремих місцевих податків та активізацію претензійно-позовної роботи зі стягнення плати за землю з недобросовісних землекористувачів на території ОТГ.

Експертака офісу Людмила Гурба розповіла про важливість завершення повноважень виборних посад рад, які приєдналися до ОТГ, формування структури виконавчих органів новоствореної ради ОТГ та визначення повноважень керівників старостатів громади.

Під час зустрічі, що проходила за участі  Махнівського сільського голови Павла Кузьминського та працівників сільської ради, учасники отримали консультації за напрямками господарювання новоствореної ОТГ.

 «Ми нещодавно об’єдналися, у людей є піднесення і бажання розвивати території. Сьогодні важливо створити команду і показувати результат. Громада поки не перейшла на прямі міжбюджетні відносини із державою і повноваження виконувати непросто, але фахівці Вінницького регіонального офісу U-LEAD допомагають експертними порадами, відкриті до спілкування. Тож маємо контакти експертів і розпочинаємо співпрацю», - поділився враженнями від консультаційної зустрічі Павло Кузьминський, голова Махнівської ОТГ.