На Вінниччині не дуже люблять згадувати про те, як Володимир хрестив Київську Русь

Новини Вінниці / На Вінниччині не дуже люблять згадувати про те, як Володимир хрестив Київську Русь

Так на ранок 28 липня така інформація з‘явилась на сайтах Літинської, Козятинської, Тульчинської, Оратівської та Гайсинської РДА.

День Хрещення Київської Русі-України, зазвичай, відначають на державному рівні адже ця подія визначила подальший розвиток нашої великої спільноти та держави. В нинішньому році про 1032-ту річницю Хрещення Київської Русі-України згадали лише в кількох районних державних адміністраціях – привітали земляків зі святом чи просто надали історичну довідку.

Так, на ранок 28 липня така інформація з‘явилась на сайтах Літинської, Козятинської, Тульчинської, Оратівської та Гайсинської РДА.

В Літині, зокрема, нагадали про те, що святкування проходять в умовах карантину, тож попросили бути обережними.

«Цьогоріч, 1032-ту річницю Хрещення Київської Русі-України ми відзначаємо в умовах пандемії коронавірусу. Державними органами встановлено ряд карантинних норм, спрямованих на запобігання поширення  коронавірусної хвороби COVID-19, в тому числі діють обмеження на проведення релігійних заходів. Тож використовуйте нинішні обставини для особистої щирої молитви за усіх хто поруч, проявіть глибоку віру у турботі про ближніх, про їхнє здоров’я та безпеку», - на сайті Літинської РДА.

В Оратові нагадали, що День хрещення Київської Русі-України – державна пам’ятна дата, що відзначається відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі–України».

Привітання з визначною державною датою отримали від районної влади в особі голів та їхніх заступників отримали мешканці Козятинського, Тульчинського та Гайсинського районів. Решта, як кажуть, "ніц мови".

До відзначення свята та його популяризації долучились також бібліотеки Вінниччини. У Козятинській центральній районній бібліотеці оформили перегляд літератури під назвою "Великий дар Хрещення".

Працівники сектору журнальної періодики Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязева підготували бібліографічний список «Хрещення Київської Русі – України – перша сходинка до духовності».В списку 15 статей дослідників цього питання.

У Вінницькому обласному  краєзнавчому музеї до річниці хрещення відкрили виставку з фондової збірки музею «Видноколо Подільської ікони: ренесанс, бароко – наїв».

Марина Карабай

28 липня, 2020