На Вінниччині набуває чинності весняно-літня нерестова заборона

Новини Вінниці / На Вінниччині набуває чинності весняно-літня нерестова заборона

На Вінниччині для збереження середовища й умов відтворення водних біоресурсів вступає в силу  наказ від 16.03.2019 р. № 20-О «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів в рибогосподарських водних об’єктах Вінницької області у 2020 році». 

На Вінниччині для збереження середовища й умов відтворення водних біоресурсів набуває чинності наказ від 16.03.2019 р. № 20-О «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів в рибогосподарських водних об’єктах Вінницької області у 2020 році». 

Як повідомили на сторінці у Facebook Вінницький Рибоохоронний Патруль, у документі виданному управлінням Держрибагентства у Вінницькій області визначено терміни заборони на вилов водних біоресурсів у водоймах області, зокрема:
1) у річках та їх притоках – з 1 квітня по 20 травня;
2) у водосховищах, озерах, ставках (за винятком ізольованих природних або штучно створених водних об’єктів, наданих у користування для потреб аквакультури) та р. Дністер – з 1 квітня по 10 червня;
3) вилов раків у всіх рибогосподарських водоймах заборонений з 1 квітня по 10 червня.

Нагадуємо, що під час нересту забороняється промисловий, любительський і спортивний вилов риби. Також встановлено заборону на пересування неслужбових плавзасобів та здійснення днопоглиблювальних, бурових робіт, а також видобутку гравію у водних об’єктах та прибережних захисних смугах.

Але є й виключення. У даний період дозволяється любительське і спортивне рибальство з берега однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом, на спеціально визначених ділянках водойм. З місцями, дозволеними для здійснення рибальства під час нересту можна ознайомитись за посиланням.

За порушення правил рибальства у цей період передбачена відповідальність :

- ч. 3 ст. 85 КУпАП тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від 170 до 510 грн;

- за грубе порушення правил рибальства (4 ст. 85 КУпАП) передбачений штраф на громадян від 340до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб;

- від 510 до 850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Окрім адміністративної за незаконний вилов риби під час нересту існує ще й кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 249 КК України передбачено штраф у розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Відповідно до затверджених такс, для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожну незаконно виловлену рибу буде нараховано збитки, які потрібно сплатити до місцевого бюджету за місцем скоєння правопорушення. Наприклад, за один екземпляр карася сріблястого 17 грн, ляща - 170 грн, сома – 425 грн, судака звичайного – 510 грн, щуки – 340 грн тощо.

В управлінні Держрибагентства у Вінницькій області закликають громадян бути свідомими і не порушувати правил любительського та спортивного рибальства. Якщо Ви стали свідком незаконного вилову водних біоресурсів прохання телефонувати на "гарячу лінію" Вінницького рибоохоронного патруля за телефонами: (068) 018-37-52 та (073) 004-86-06.

 

Ірина Заіковата

17 березня, 2020