На Вінниччині на відкритий смітник потрапили розбиті промислові прилади з ртуттю. Селяни підозрюють у диверсії спиртовиків

Новини Вінниці / На Вінниччині на відкритий смітник потрапили розбиті промислові прилади з ртуттю. Селяни підозрюють у диверсії спиртовиків

На Вінниччині, а саме у Тростянецькому районі, на місцевому смітнику посеред дня з’явились ртутні термометри та ареометри зі свинцем.  знайшли поблизу села Северинівка Вінницької області. Інформації про отруєних людей наразі не має

На Вінниччині, а саме у Тростянецькому районі, на місцевому смітнику посеред дня з’явились ртутні термометри та ареометри зі свинцем. Знайшли їх поблизу села Северинівка. Інформації про отруєння людей наразі не підтверждена. 

Як стало відомо з vinnitsa.znaj.ua, поблизу села Северинівка Тростянецького району на смітник викинули розбиті промислові прилади - ртутні термометри та ареометри зі свинцем.

Як розповіли в Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, на місце події направлені спеціалісти установи, де вони зафіксували відходи, які використовувалися в лабораторії. Це – тара з-під хімічних реагентів, лабораторний посуд та прилади, в тому числі ртутні термометри та ареометри зі свинцем.

На сміттєзвалище виїжджали й інші служби. Поліцейські зафіксували факт порушення законодавства. А підрозділ ДСНС вилучив з території сміттєзвалища небезпечні елементи. місцеві мешканці припускають, що відходи залишили у селі співробітники Тростянецького спиртзаводу. Розслідування має або підтвердити припущення, або спростувати його.

Нагадаємо про унікальні властивості ртуті: температура її плавлення – не сотні градусів, як в інших металів, а – 38,8 ° С. Тому в звичайних умовах ртуть знаходиться в рідкому стані. При нагріванні вона розширюється, а при зниженні температури стискається. Тому її використовують у термометрах, адже завдяки нії вони забезпечують дуже високу точність вимірювання температури – до 0,01°С.

Також має цей метал і дуже важливий недолік – ртуть та її сполуки надзвичайно отруйні! 

Ірина Заіковата

10 вересня, 2019