На Вінниччині «на гарячому» схопили палія стерні

Новини Вінниці / На Вінниччині «на гарячому» схопили палія стерні

Вчора, 25 березня, у Лука-Мелешківській громаді Вінницької області затримали чоловіка, який хотів спалювати суху траву на полі. На місце викликали поліцію. На порушника складено адмінпротокол. Витівка обійдеться порушнику у 3060 грн.

Як повідомляють у громаді, жителя с.Тютьки впіймали на «гарячому».

Очільник Лука-Мелешківської громади Богдан Августович вчергове закликав всіх суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та наголосив — спалювання сухої трави у воєнний час прирівнюється до диверсій.

«Поліцейські, рятувальники, та територіальна оборона звертаються до кожного жителя України з проханням не підпалювати суху траву та не додавати надзвичайникам ще більше роботи.

У разі виявлення підозрілих осіб, які можуть здійснювати підпал, телефонуйте — 102. У випадку пожежі — 101. Підпал трави карається штрафом до 17 тис.грн», - йдеться у повідомленні.

3азначимо, з березня внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 “Диверсія” до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Макс Мельник

26 березня, 2022