На Вінниччині на декомунізованому пам‘ятнику написали «Петлюра»

Новини Вінниці / На Вінниччині на декомунізованому пам‘ятнику написали «Петлюра»

На Вінниччині на стелі радянських часів намалювали тризуб та написали «Петлюра». Журналісти та краєзнавці Козятина, що на Вінниччині, провели розслідування, і з‘ясували деталі історичного візиту політика та військового діяча до міста.

У Козятині на Вінниччині на стелі радянських часів намалювали тризуб та написали «Петлюра». Журналісти та краєзнавці провели розслідування і з‘ясували деталі історичного візиту політика та військового діяча до міста.

 «Хтось білою фарбою написав на камені «Петлюра», а зверху намалював український тризуб. Цей кам’яний монумент встановили за радянських часів. Очевидно, він потрапив під закон про декомунізацію, тому що табличку з написом із нього зняли. У міському сквері є ще один подібний пам’ятник, теж тієї доби. Табличку з нього теж зняли. У книзі Л. Бестужева та П. Ткаченко «Козятин. Путівник»  1979 року видання йдеться, що один із пам’ятників у парку встановили на згадку про промову Щорса та Боженка», - розповідає місцеве видання.

Щоб з‘ясувати, на якому саме монументі з‘явився напис, медійники провели розслідування. В інтернеті козятинчани відшукали фото, зроблене у 2012 році та ідентифікували пам‘ятку. Виявилось, що напис зробили саме на стелі присвяченій промові Щорса та Боженка.

Краєзнавці також відшукали цікаві деталі перебування Симон Петлюра в Козятині. Політичний та військовий діяч теж був на мітингу у  місті залізничників. Він виступав на місцевій Червоній площі, яка знаходилась неподалік вокзалу (на сьогодні майдан не зберігся, його частково забудовано) і йому там подарували білого коня.