На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на солому

Новини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на солому

Разом з партнерами компанія МХП 18 червня у Ладижині Вінницької області провела практичний семінар «Відновлення родючості ґрунтів & органічні добрива». Через зміну клімату та потужне використання природних ресурсів, зменшується потенціал ґрунтів. Учасники заходу шукали найбільш цікаві та реалістичні, зокрема для Вінниччини, варіанти, які дозволили б розраховувати на те, що нащадкам не залишиться пустеля.

Разом з партнерами компанія МХП 18 червня у Ладижині Вінницької області провела практичний семінар «Відновлення родючості ґрунтів & органічні добрива». Через зміну клімату та потужне використання природних ресурсів, зменшується потенціал ґрунтів. Учасники заходу шукали найбільш цікаві та реалістичні, зокрема для Вінниччини, варіанти, які дозволили б розраховувати на те, що нащадкам не залишиться пустеля.

Такі глобальні виклики, як зміна клімату, змушують бізнес переглянути свою діяльність. Нині кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити. Наступні покоління можуть відчути їх нестачу доволі болісно. На це вказує навіть сучасний стан. 

За останні 100 років українські чорноземи втратили значну частину свого гумусу – основного родючого компоненту. І Вінниччина, зокрема, є показовою у цьому сенсі, адже традиційно аграний регіон наразі є житнецею України.

Зменшення природної родючості ґрунту аграрії лише починають відчувати. Але спостерігаються занадто загрозливі для сільського господарства тенденції. Щорічні втрати ґрунтів становлять близько 500 млн тонн на рік. За різними експертними оцінками, внаслідок втрати NPK в ґрунтах через ерозію, щорічні збитки становлять близько 5 млрд дол США.  На 1 гривню доданої вартості в рослинництві припадає 1/3 гривні втрат від ерозії.

Проблема достатньої кількості опадів для України стає все більше критичною. Дефіцит ґрунтової вологи  – головний фактор, який зменшує врожайність. За період 2014-2019 років спостерігався вкрай нерівномірний розподіл опадів у часі та по території. У 10 областях України за останні за 2014-2019 років опадів випало на 7-15% менше норми. Щодо Вінниччини, то це відчули у першу чергу жителі районів центрільної та південної частини області. Навіть Південний Буг щороку міліє.

На якості земельних ресурсів відбиваються також й інші негативні чинники - закисленість та солонцюватість, а в кислих ґрунтах урожайність сільськогосподарських культур зменшується на 15-20%.

Крім МХП, організаторами семінару виступили Програма ЄБРР та GEF «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці», Біоенергетична Асоціація України, платформа «Global 100% RE Ukraine», ГС «Об’єднана асоціація фермерів України» та компанія БТУ-Центр.

Компанія МХП може пишатися тим, що створила унікальну модель циркулярної економіки. На кожному етапі виробництва створюється додана вартість, і всі відходи ефективно та екологічно утилізовуються, у тому числі через біогазові технології. Це допомагає значно скоротити викиди парникових газів. Завдяки своїм біогазовим комплексам з відходів виробництва МХП отримує органічні добрива, які використовує для відновлення родючості ґрунтів.

Тому в поточному році агрохолдинг розпочав програму «Відновлення родючості українських ґрунтів» на базі біогазового комплексу ВП «Біогаз Ладижин» ТОВ «Вінницька птахофабрика».

Ідея впровадження технології полягає у тому, що використання органічних добрив може стати досить серйозним підґрунтям для розвитку органічного землеробства та вивести Україну в світові лідери з виробництва екологічно чистої продукції. А прикладом застосування таких добрив є ПрАТ «Зернопродукт МХП», що працює на Вінниччині. У межах практичного семінару було презентовано новий проект МХП «Органічний гектар».

«Для досягнення стратегічних цілей України – відновлення родючості українських ґрунтів та потужного виходу на глобальний ринок органічної продукції, –  необхідно зробити перший крок. Тому МХП оголошує про початок проекту «Органічний гектар» для фермерів.  Дану ініціативу МХП реалізовує на базі біогазового комплексу «Біогаз Ладижин» та в рамках програми «Відновлення родючості українських ґрунтів». МХП пропонує пілотне внесення рідких органічних добрив для сусідніх до біогазового комплексу фермерів, а також дає можливість скористатися твердими органічними добривами іншим сільськогосподарським підприємствам Вінницької області», – зазначив керівник відділу екоінновацій МХП Дмитро Мельник.

За його словами, в обмін на ефективні біодобрива, фермери надають компанії солому зі своїх угідь. Не секрет, що більшість аграріїв не знають, що робити з соломою після збору врожаю.

«А МХП може її використати на своєму біогазовому комплексі. Ми очікуємо позитивний результат у вигляді поступового відновлення родючості ґрунтів та збільшення урожаю у фермерів. Це унікальний взаємовигідний проект, що повністю відповідає принципам сталого розвитку та моделі циркулярної економіки, ми показуємо, що МХП – це надійний партнер, що ефективно взаємодіє з малим та середнім агробізнесом», – підкреслив Д. Мельник.

Новини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на соломуНовини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на соломуНовини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на соломуНовини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на соломуНовини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на соломуНовини Вінниці / На Вінниччині МХП презентував програму для фермерів «Органічний гектар» – добрива в обмін на солому
Олеся Рудницька

24 червня, 2020