На Вінниччині медики купили кисень за "вибуховою" ціною, до них навідались фахівці Держпраці з "превентивними" заходами

Новини Вінниці / На Вінниччині медики купили кисень за "вибуховою" ціною, до них навідались фахівці Держпраці з "превентивними" заходами

На Вінниччині медики закупили один балон кисню купили за ціною 40 балонів. Нещодавно до них навідались фахівці з держпраці та пояснили, що робити, щоб кисень не вибухнув.

На Вінниччині медики закупили один балон кисню за ціною 40 балонів... Нещодавно до них навідались фахівці з управління Держпраці та пояснили, що робити, щоб кисень не вибухнув. Чи пов‘язані ці дві події сказати складно, але фахівці Держпраці спрацювали на випередження.

Фахівці управління Держпраці у Вінницькій області провели навчання для медиків однією з районних лікарень. Розповіли, як «працювати» з киснем так, щоб він не зірвався.

Про це повідомляють офіційні джерела.

«Начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці Світлана Юревич провела превентивний захід щодо попередження нещасних випадків під час експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем у Комунальному некомерційному підприємстві «Шаргородська ЦРЛ».

Працівникам закладу надані інформаційно-методичні рекомендації щодо безпечної експлуатації кисневих балонів, установок, кисневих трубопроводів, а також, з метою недопущення нещасних випадків та аварій при експлуатації кисневого обладнання, акцентовано увагу відповідальних осіб, які здійснюють експлуатацію кисневого обладнання щодо неухильного дотримання інструкцій з охорони праці, які діють у межах підприємства, з урахуванням конкретних умов безпеки експлуатації», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що Шаргородська ЦРЛ проводила закупівлю кисню двічі, принаймі на Прозорро, зазначено саме дві закупівлі кисню, зроблені ще влітку минулого року, тобто ще до пандемії.

Відповідно до інформації, загалом в медичний заклад купили 41 балон кисню (в кожному балоні по 40 літрів).

19 липня було проведено закупівлю 1600 літрів кисню за 16 тисяч гривень у ТОВ «Діпі Ейр Газ». Умовами тендеру було передбачено, що кисень мають доставити в лікарню до кінця року. До продавця висувались такі умови.

«Опис окремої частини або частин предмета закупівлі: 1600 літр, Кисень газоподібний медичний. Місце поставки товарів або місце виконання робіт чи надання послуг: 23500, Україна, Вінницька область, Шаргород, вул. Чорновола,9.

Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: 18 липня 2019  —  31 грудня 2019.  ДК 021:2015: 24111900-4 — Кисень», - зазначено у вимогах до предмету закупівлі.

Через кілька тижнів в медичному закладі оголошують ще один тендер. З огляду на те, що кисень в медичний заклад» було потрібно терміново, то за один балон емністю 40 літрів,  медики пропонують 16 тисяч гривень. Переможець - той теж ТОВ «Діпі Ейр Газ». Поставка - з 2 до 13 серпня.

У вимогах йдеться:

«Опис окремої частини або частин предмета закупівлі 40 літр, Кисень. Місце поставки товарів або місце виконання робіт чи надання послуг: 23500, Україна, Вінницька область, Шаргород, вул. Чорновола,9

Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: 02 серпня 2019  —  13 серпня 2019. ДК 021:2015: 24111900-4 — Кисень».

Зазначимо, що відповідно до правил зберігання балони з киснем слід встановлювати (не більше 10 штук ємністю 40 літрів кожен) у спеціальних шафах, що не згоряють, поза будівлею в простінках на відстані не менше 4 м від віконних і дверних отворів по горизонталі і вертикалі або в одноповерхових прибудовах, виготовлених із негорючих матеріалів.

Центральний пункт зберігання і розподілу кисню слід розміщувати в окремій будівлі зі стінами з негорючих матеріалів без віконних отворів з покриттям, що легко знімається, і на відстані не менше 25 метрів від будівель та споруд, у яких можуть перебувати людей. Підлога в такій будівлі має бути рівна, з нековзкою поверхнею, виготовлена з матеріалів, що унеможливлюють появу іскри.

Балони з киснем слід встановлювати на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів. Встановлені в приміщенні одинарні кисневі балони мають бути закріплені до стіни або стійки за допомогою хомутів або ланцюжків із нагвинченими на їхні горловини ковпаками. Складське зберігання в одному приміщенні балонів з киснем і горючими газами.

На фото фахівці Держпраці продемонстрували умови зберігання балонів кисню в Шаргордські ЦРЛ.

 

Марина Карабай

23 листопада, 2020