На Вінниччині медики «екстренки» змагаються на чемпіонаті

Новини Вінниці / На Вінниччині медики «екстренки» змагаються на чемпіонаті

До Барського району з’їхалися участь 9 бригад екстреної медичної допомоги та одна бригада студентів ВНМУ ім. М.І.Пирогова, аби взяти участь у профільному ІІІ Вінницькому обласному чемпіонаті «Подільський медичний екстрим 2018». Урочисте відкриття змагань, яке проходитиме три дні, відбулося у Бару.

До Барського району з’їхалися 9 бригад екстреної медичної допомоги та одна бригада студентів ВНМУ ім. М.І.Пирогова, аби взяти участь у профільному ІІІ Вінницькому обласному чемпіонаті «Подільський медичний екстрим 2018». Урочисте відкриття змагань, яке проходитиме три дні, відбулося потруч з райцентром.

Сам ж, чемпіонат проходить на базі КЗ «Оздоровчий табір «Фортуна» в с. Митки. Захід дає можливість визначити рівень теоретичних знань та практичних вмінь серед бригад ЕМД з питань надання екстреної медичної та домедичної допомоги на догоспітальному етапі.

Загалом, сьогодні на Вінниччині в системі екстреної медичної допомоги працюють близько 1700 медиків, щоденно чергують близько 115 бригад ЕМД.

У рамках проекту «Час на допомогу», протягом 2012-2016 років на Вінниччині було створено унікальну систему диспетчеризації. Так, минулого року коштом обласного бюджету в розмірі 9,5 млн грн було забезпечено належне додаткове центральної оперативної диспетчерської Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, що надало можливість повністю підключити населення області до системи. Це також надає можливість прискорити процес прийому викликів від населення, забезпечити їх обробку та оперативно реагувати на них.

За словми головного лікаря Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Пірникози, представники системи екстреної медичної допомоги Вінниччини можуть слугувати взірцем для колег з інших областей, адже активно застосовують у своїй роботі різноманітні передові методи надання допомоги хворим на догоспітальному етапі. Зокрема, саме вони першими в Україні впровадили протоколи диспетчеризації, тож тепер мають можливість ділитися досвідом.

Анатолій Пірникоза також зауважив, що обласна влада всебічно сприяє розв’язанню питань щодо забезпечення розвитку системи екстреної медичної допомоги Вінниччини. Зокрема, на виконання завдань вищезазначеної обласної програми заплановано виділити загалом 335 млн. грн.