На Вінниччині мають обмежити проїзд техніки населеними пунктами

Новини Вінниці / На Вінниччині мають обмежити проїзд техніки населеними пунктами

На час проведення весняно-польових робіт керівникам господарств, розташованих у Вінницькій області, рекомендували розробити маршрути техніки так, щоб максимально обмежити її проїзд через населені пункти.

На час проведення весняно-польових робіт керівникам господарств, розташованих у Вінницькій області, рекомендували розробити маршрути техніки так, щоб максимально обмежити її проїзд через населені пункти.

Згідно рекомендації, розробленої на підставі розпорядження облдержадміністрації про проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах карантину, аграріям Вінниччини та власникам інших господарств обласним департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів за погодженням з обласною владою було запропоновано визначити безпечні маршрути проїзду сільськогосподарської техніки.

Як розповів "Голосу України" керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук:

"Мова йде не тільки про визначення безпечних маршрутів проїзду сільськогосподарської техніки від місць її зберігання до поля. Об'їжджати населені пункти, хоча б частково, не так вже й складно.  Важливіше проконтролювати, як рекомендацій дотримуватимуться механізатори,  якою дорогою їхатимуть до поля. На металевих і пластмасових поверхнях віруси "живуть" довго. Щоб не "заносити" їх в села чи не "підхопити" їх в селі, рекомендують змінити маршрути".  

Також Микола Ткачук розповів про низку інших рекомендацій. Перед тим, як піднятися в кабіну трактора, механізатор має продезінфікувати поручні, поверхні дверцят, інші частини, до яких може торкатися. Забезпечити дезінфікуючими препаратами зобов'язаний роботодавець. Так само, як масками, іншими засобами індивідуального захисту. Є в переліку порад проведення температурних скринінгів. Не варто допускати роботу групою працівників, бо це порушення вимог карантину.

За дотримання таких рекомендацій відповідають керівники господарств. 

"Тепер у них подвійна відповідальність, - каже Микола Ткачук. - Вчасно і якісно провести посівну кампанію і при цьому уберегти працівників від підступної інфекційної хвороби". 

Поки що серед інфікованих в області не значаться аграрії, які працюють на посівній, чи інших польових роботах. 
 
У свою чергу керівник сільгосппідприємства "Писарівське" Ямпільського району Віталій Віт додав:

"Збирати групу людей на полі нема такої необхідності. Як працюють? Один тракторист розкидає добрива, інший культивує поле, третій сіє. У кабінах знаходяться поодинці. Насіння в сівалку можуть засипати двоє. Коли закінчується посівний матеріал, тракторист телефонує з мобільного -- підвозять. Щоб збиралися п'ятеро, чи шестеро - такого нема".  

Довідково

Станом на 2 квітня на Вінниччині насіння ранніх ярих зернових і зернобобових поклали в ґрунт на 70 відсотках площі. Найбільше посіяно ярого ячменю - майже 80 тисяч гектарів. На 10 тисячах га впоралися з сівбою ярої пшениці, посіяли також 800 гектарів вівса. Найменше виконано роботи на сівбі гороху. З планованих 9 тисяч га,  бобову культуру посіяли тільки на 40 відсотках площі. Микола Ткачук висловив припущення, що горох у нинішньому році не досіють. Невдовзі розпочнуть роботи на буряковому полі: під цукристі, очікується, відведуть таку площу, як і торік -- 44 тисячі га. На 20 тисяч розширять клин зернової кукурудзи. Збільшення відбудеться за рахунок ділянок під озимі, що не досіяли минулої осені.

Ірина Заіковата

2 квітня, 2020