На Вінниччині люди протестували проти знищення цукрового заводу та перекрили залізничну колію

Новини Вінниці / На Вінниччині люди протестували проти знищення цукрового заводу та перекрили залізничну колію

Мешканці села  Кирнасівка Тульчинського району, що на Вінничині, вийшли з черговим  протестом проти спроби знищити цукровий завод. Аби привернути до себе увагу, люди перекрили залізничний проїзд. "Битва" за завод триває вже 11 рокі. Протягом цього часу змінилося декілька керівників заводу. Однак, поки виграють не кирнасівчани...

Мешканці селища Кирнасівка Тульчинського району, що на Вінничині, вийшли з черговим протестом проти спроби знищити цукровий завод. Аби привернути до себе увагу, люди перекрили залізничний проїзд. "Битва" за завод триває вже 11 рокі. Протягом цього часу змінилося декілька керівників заводу. Однак, поки виграють не кирнасівчани...

Слыд зазначити, що спроби порізати завод були неодноразово. Частину металу вдалося вивезти. Наприкінці минулого року людям обіцяли відновити на території виробництво, не цукру - іншої продукції. Проте з того часу жодних рухів не відбулося. Натомість є плани щодо вивозу залишків цукру. Тому, вчора, 26 травня, десятки мешканців знову вийшли з протестом, коли дізнались про черговий намір ліквідації цукрового заводу.

Як зазначили мешканці Кирнасівки:

“Невідомі люди знову прибули на завод і приступили до цих самих дій. Ми швиденько зібрались і на місце, аби цього не допустити!

З людьми, які працювали на заводі, дотепер не розрахувалися. Ми розуміємо, що грошей вже не побачимо, то хоча б цукром відплатили, а вони хочуть його прикарманити. Ми були б раді, якби завод знову запрацював. Він давав роботу півтисячі місцевих. А тепер його хочуть розібрати і продати. І все зробити тихцем, щоб громада нічого не отримала”.

У грудні минулого року кирнасівські активісти у присутності перших осіб районної влади познайомилися з новим виконавчим директором ТОВ «Кирнасівський цукровий завод» Сергієм Бевзенком та інвестиційною програмою власника компанії.

Програма дуже приваблива: за наступних п’ять років на місці теперішнього заводу має побудуватися елеватор, якщо дозволять технічні умови – ще низка об’єктів з переробки сільськогосподарської продукції, а також біогазова станція. Мова йшла про інвестиції у сумі 180 мільйонів доларів. Людям обіцяли роботу під час будівництва та вже на діючих підприємствах. Нині вони думають, що їх знову ввели в оману. 

Ірина Заіковата

27 травня, 2020