На Вінниччині люди борються за лікарю: готові перекривати залізницю

Новини Вінниці / На Вінниччині люди борються за лікарю: готові перекривати залізницю

На Вінниччині, а саме у Крижополі, місцеві жителі підняли галас коли дізнавшись, що їхньої районної лікарні нема у списку опорних в області. Люди впевнені., що даний крок влади призведе до закриття закладу!

У селищі Крижопіль на Вінниччині місцеві жителі підняли галас, коли дізнавшись, що їхньої районної лікарні немає у списку опорних в області. Люди впевнені., що даний крок влади призведе до закриття закладу!

В центрі Крижополя 27 січня сотні людей зібрались, аби відстояти медичний заклад. Такої кількості жителів-мітингарів тут давно не бачили. Колишня голова РДА та депутатка райради Ліда Семенюк виступила перед людьми:

- Я знаю матеріальну базу закладів охорони здоров’я переважної більшості районів. На базі крижопільського закладу у 2013 році МОЗ проводило колегію за участі керівників з різних областей. Ще тоді всі ці запрошені люди казали, що у жодному "сільському" районі нема того, що побачили у далекому Крижополі. Мовляв, це не лікувальний заклад, а санаторно-курортний підвищеного обслуговування... Тут помреш швидше, ніж довезуть до Ямполя лікуватись. Час втрачено, але ще якась мізерна надія є — достукатись, аби нас почули. Бо як можна ухвалювати рішення, навіть не зайшовши на поріг нашого закладу?

Пані Семенюк додає, що жителі також обурені ще й тим, що у районі закрили підрозділ фіскальної служби, "газову контору", Соколівську спецшколу, цукрозавод та мають закривати дитячий психоневрологічний інтернат у Заболотному.

Як заявила 33 каналу одна з мешканок селища:

– Крижопільської лікарні інтенсивного лікування у переліку опорних немає. Чому ж тоді залишили опор­ні лікарні у су­сідніх Ям­піль­ському і Моги­лів-По­ді­ль­­сь­кому районах, одна з яких – не являється ОЛІЛ, а Крижо­піль разом із Піщанкою мають їздити у Тульчин чи ще кудись. Як з Пі­щанки чи Віль­шанки можна доїхати до Тульчина за 1 годину, як це передбачає методика? Як мамі з двома хворими дітьми, наприклад, приїхати на перевірку? З Вапнярки до Тульчина на трьох дорога буде вартувати 180 грн.

Нагадаємо, до переліку опорних закладів охорони здоров’я на Вінниччині Кабмін відніс такі лікарні:  

Вінницька міська клінічна лікарня швидкої допомоги;

Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування

Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування;

Козятинська центральна районна лікарня;

Жмеринська центральна районна лікарня;

Тульчинська центральна районна лікарня;

Хмільницька центральна районна лікарня;

Калинівська центральна районна лікарня;

Гайсинська центральна районна лікарня;

Ямпільська центральна районна лікарня.

Голова Крижопільської селищної ради Олександр Третьяков прокоментував ситуацію так:

– Протягом останніх років ми працювали над зміцненням матеріально-технічної бази. Розумію та поділяю стурбованість людей. Підтримую, що слід зробити кроки, які повернуть надію на включення до опорних Крижопільської лікарні. Ми готові брати участь у конструктивних діях задля збереження якісних медичних послуг на території району.

Відомо, що після мітингу люди обрали депутатку Лідію Семенюк головою делегації й у вівторок, 28 січня, вона поїхала до Вінниці вирішувати питання лікарні. Були заплановані зустрічі із директоркою профільного департаменту Людмилою Грабович та губернатором Владиславом Скальським. Чи домовились — поки що невідомо. Але місцеві вже заявили: якщо результати негативні, то громада збирається перекривати 1 лютого залізницю, що проходить через райцентр.

Щодо того, як визначався перелік опорних лікарень, то, за словами директорки профільного департаменту, формувався він експертами за чіткими критеріями. Хоча й після того доводилось вносити корективи.

«Перелік опорних закладів визначений на основі відповідної методики формування мережі робочою групою, яка була сформована МОЗ України за участі представників НСЗУ, мінрегіону, і представників проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та ОДА. Експертів USAID було багато і вони брали дуже активну участь у цьому процесі. Вони вивчали медичну статистику, статистику смертності, карту доріг, потужність лікарень, їхнє обладнання, кадровий склад. Експерти зробили і надіслали нам. Ми із запропонованим ними списком не погодились. Наприклад, у списку, який вони нам прислали, до лікарень другого ступеня була віднесена «пироговка», яка в принципі – третинного рівня і до всього цього не має стосунку. Там ще була Вінницька ЦРЛ – лікарня добра, але ж поруч є потужна міська лікарня №1. Тому ми написали, що ми не згодні з тим переліком. Ні Шаргорода, ні Крижополя, які сьогодні бунтують, у цьому списку не було», - розповідає Л.Грабович.

Водночас, директорка департаменту визнає, що відстоювати місце у списку для Крижопільської та Шаргородської лікарень не стали. Більше того, попросили виключити звідти, окрім «Пироговки», ще й Немирівську лікарню.