На Вінниччині лісівники встановили винагороду за добутого вовка

Новини Вінниці / На Вінниччині лісівники встановили винагороду за добутого вовка

Зоозахисники можуть бути у розпачі. У Крижопільському лісгоспі на Вінниччині пропонують винагороду у тисячу гривень кожному, хто вполює вовка. Цих тварин забагато розвелося у лісостепу, а власними силами контролювати чисельність складно.  

Зоозахисники можуть бути у розпачі. У Крижопільському лісгоспі на Вінниччині пропонують винагороду у тисячу гривень кожному, хто вполює вовка. Цих тварин забагато розвелося у лісостепу, а власними силами контролювати чисельність складно.  

Як зазначають у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ, під час нещодавнього обліку диких тварин лісівники виявили багато вовчих слідів. Про точну кількість вовків поки не повідомляється. Попри складність у полюванні з початку 2021 року мисливцям вдалось добути одного вовка.

«Лісівники Вінниччини регулюють чисельність вовків, лисиць та інших хижаків. До їхнього переліку потрапили і шакали, які впродовж останніх років з’явилися в області. Адже лисиці без страху забігають до населених пунктів, вовки за відсутності харчів можуть нападати на домашніх тварин. Надмірна кількість хижаків негативно впливає на стан фауни – вовки знищують багато молодняка копитних тварин, і часто не від голоду, а керуючись хижацькими інстинктами. Ще хижаки часто є переносниками сказу. А з цим жартувати не варто», - зазначають в управлінні.

Тому наголошують на необхідності регулювання чисельності хижаків. Цей показник контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм, здійснюється постійний моніторинг відповідними працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств Вінницького ОУЛМГ. Щороку видається певна кількість дозволів на добування хижих тварин.

У Крижопільського лісгоспу організовують спеціальні бригади. Але лісівники пішли шляхом заохочень, аби пришвидшити процес. Підприємство за добутого вовка заплатить 1 тисячу гривень, за лисицю або бродячого собаку мисливець отримує два набої.

Впродовж минулого 2020 року на території Крижопільського лісгоспу добуто 3 вовки, 7 шакалів, 91 лисицю, 166 бродячих собак, 58 котів, 39 сірих ворон. Уже в цьому році добуто 13 лисиць, 29 собак, 9 котів. Одного вовка добули на території урочища Соколівська дача. Звір зачаївся в канаві, готуючись вполювати козулю, і став сам здобиччю лісівника. У цій же місцині помічено сліди щонайменше трьох сірих хижаків, і це вже багато для нашої місцевості. Загалом вовка вполювати досить важко – сіроманець дуже розумна, обачна тварина. Мисливці кажуть, що хижак насправді набагато хитріший за лисицю.

Відслідкувати вовків можна за слідами на снігу. Якщо слід не вийшов за межі ділянки, її обвішують стрічкою з яскраво-помаранчевими прапорцями. Вовк боїться цього кольору, тому не перестрибне перепони і виявиться у пастці.

Олеся Рудницька

10 лютого, 2021