На Вінниччині лісівники кажуть про "перебор" з популяцією червонокнижних зубрів. Тваринам тісно

Новини Вінниці / На Вінниччині лісівники кажуть про "перебор" з популяцією червонокнижних зубрів. Тваринам тісно

У нашій області живе третина зубрів європейських – з тих, що в Україні. Цей вид тварин до нас завезли у 1979 році з Волинської області. За деякою інформацією, у мисливських угіддях підприємства «Хмільницьке лісове господарство» нині близько 90 червонокнижних зубрів. Це велика популяція. Їх було б ще більше, якби взимку 2016 року не сталася трагедія, у якій загинуло 20 тварин, ніби загнаних браконьєрами на водойму біля села Требухи, що на Літинщині. До речі, винних у тому – досі не покарали.

У нашій області живе третина зубрів європейських – з тих, що в Україні. Цей вид тварин до нас завезли у 1979 році з Волинської області. За деякою інформацією, у мисливських угіддях  підприємства «Хмільницьке лісове господарство» нині близько 90 червонокнижних зубрів. Це велика популяція. Їх було б ще більше, якби взимку 2016 року не сталася  трагедія, у якій загинуло 20 тварин, ніби загнаних браконьєрами на водойму біля села Требухи, що на Літинщині. До речі, винних у тому – досі не покарали.

На сайті Вінницької ОДА повідомляється, що торік, зокрема, з фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 120 тис. грн, які були витрачені на забезпечення кормами зубрів. Для тварин заготовили близько 250 тонн сіна, кукурудзи, ячменю, вівса, буряків, і навіть тонну солі, яка також потрібна для їх повноцінного раціону.

Лісівники області кажуть, що десяту частину зубрів слід переселити, оскільки щільність поголів'я трохи перевищує норму. Однак це швидко не робиться, бо потрібно пройти складні бюрократичні процедури, отримати усі необхідні дозволи. Тим не менш, близько 10 зубрів з нашого краю планують переселити на Буковину. Й це жодним чином не зашкодить збереженню в нашій країні популяції цього зникаючого виду тварин.

До речі, винних у трагедії двохрічной давнини не знайшли. Торік закрили "справу".

Юрій ЯРМОЩУК

 

Юрій Ярмощук

30 січня, 2018