На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лих

Новини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лих

Як писав NаПарижі, ще на початку червня в селі Мартинівка, Жмеринського району в результаті сильного дощу затопило декілька приватних домоволодінь, які знаходилися в низині, та дорогу Т-02-18 в напрямку міста Бар. Через що люди до Бару діставалися в об'їзд по дорозі місцевого значення "Жмеринка - Чернятин - Бар". 

У два села Жмеринського району 19 червня прийшла ревізія на чолі із головою Вінницької ОДА Валерієм Коровієм. При перевірці не тільки оцінювали збитки від негоди, а й розробляли алгоритм уникнення таких явищ у майбутньому. Як писав NаПарижі, ще на початку червня в селі Мартинівка Жмеринського району в результаті сильного дощу затопило декілька приватних домоволодінь, які знаходилися в низині, та дорогу Т-02-18 в напрямку міста Бар. Через наслідки стихійного лиха люди до Бару діставалися в об'їзд по дорозі місцевого значення "Жмеринка - Чернятин - Бар". 

Місцеві жителі бідкаються, що потік води зносив все на своєму шляху - дорогу на сільських вулицях, паркани та дерева. Також негода повністю знищила такий очікуваний врожай. Адже ґрунти в Мартинівці та в більшій частині Жмеринського району глинясті, через що вся городина просто «зцементувалась» в землі.  

Під час потопу постраждали не лише будівлі та земля, а й люди, які намагались повернутись додому. Так, місцеву жительку потік води збив з ніг та тягнув у викопану на передодні яму. На щастя, їй на допомогу прийшов сусід – Володимир Боровський. Він, ризикуючи власним життям, витяг з пастки потерпілу та допоміг їй дістатись додому.

«Коли пішов сильний дощ з градом, потік води прорвав дамбу, через що вся вода пішла до нас, адже ми живемо в низині. Додало хлопотів і те, що за 100 метрів від мого дому є річка Рів, яка також була переповнена. По стіні мого будинку та будинків сусідів видно, що води на подвір’ї було близько метра висотою. На щастя в самий будинок вода не зайшла, лише підтопило фундамент. Однак нещодавно засадженому городу пощастило менше - все, що з таким трудом вдалось посадили в глинясту землю на 5 сотках, все зруйновано. З цим вже нічого не поробиш, необхідно лише восени переорати», - розповідає Володимир.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій зазначив, що людей не залишили один-на-один з бідою.

«Усім постраждалим жителям надається допомога. Всі, хто її потребував, протягом 5 днів мав звернутись з заявами до сільського голови, який в подальшому передав їх нам на розгляд. Наразі ми допомагаємо місцевим жителям як можемо. Наприклад, у селі є жінка, хату якої вода повністю зруйнувала. Ми запропонували їй переїхати у новий будинок у інше село, на що потерпіла погодилась.

Вже витрачено більше 400 тисяч гривень на відшкодування збитків, які завдала негода у Жмеринському районі, та прийнято рішення виділити 1 мільйон гривень з обласного бюджету на придбання пального для підрозділів МЧС, аби вони були готові до раптових надзвичайних ситуацій.Також, ця неприємна ситуація вказала нам на те, що необхідно провести ревізію усіх гідроспоруд, які знаходяться в області, аби не повторилось нічого подібного. Адже лише у Вінницькій області загалом нараховується 5300 ставків», - пояснив В. Коровій.

Відомо, що внаслідок негоди у Жмеринському районі аграрії втратили понад 25% посіву на полях.

Не обійшлось при перевірці виконання аварійно-ремонтних доріг і без незадоволених селян. Так, під час обходу чиновниками приватних будинків людей, що вчасно подали заяви на допомогу, та в яких вже проходять ремонтні роботи, до них почали звертатись і інші жителі села з проханням підтримати тепер і їх. Як то кажуть – сиділи до останнього, поки не побачили, що їх сусідам допомогли, а їм ні.

Не забули при перевірці також і про розмиту дорогу Т-02-18, яка веде до села Кармелюкове. Як повідомив начальник філії «Жмеринський райавтодор» Олександр Навроцький, 5 червня великий потік дощової води поніс за собою руйнацію усіх 6-ти місцевих гідротехнічних споруд.

«Даний каскад конструкцій та місцевих ставків просто не витримав напору, через що протягом 6 годин вода руйнувала все на своєму шляху - дерева, покриття доріг, городи. В результаті опадів, вода стояла більше 2,5 метрів відносно поверхні дороги, та перетікаючи через дорогу, падала вниз, де гасилася деревами», - зазначив дорожник.

Загальний кошторис відновлювальних робіт складає понад 10 мільйонів гривень. Однак, так як дорога є міжнародною, кошти на її відновлення виділяє не обласна рада, а Укравтодор.  

Валерій Коровій додав, що на сьогоднішній день проводиться ряд аварійно-відновлюваних робіт.

«Дуже важливо розуміти, що необхідно не лише говорили про те, що треба відкачати воду, зачистити дороги, а посприяти тому, щоб унеможливити виникнення таких ситуацій в подальшому не лише в Мартинівці, а й по всій області. Ми плануємо провести ревізії усіх гідроспоруд Вінниччини. Особливо тих, що знаходяться в оренді. Їх сама більша частка. Будуть вживатися всі необхідні заходи для мінімізації кількості аварійних гідроспоруд через орендаторів та місцеві ради», - вказав голова ОДА.

 

Новини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лихНовини Вінниці / На Вінниччині ліквідували наслідки затоплення. Коровій наполягає на створенні алгоритму профілактики подібних стихійних лих