На Вінниччині лікарі з Миколаєва створюють реабілітаційний центр

Новини Вінниці / На Вінниччині лікарі з Миколаєва створюють реабілітаційний центр

Подружжя медичних реабілітологів з Миколаєва вирішили відновити знищений медцентр у курортній Буші на Вінниччині. У рідному місті ворог зруйнував будівлю закладу. Тому вирішили переїхати. Вибір на невеличке село поблизу Дністра був не випадковим…

У Миколаєві Центр медичної реабілітації Олену Деордієвої і Сергія Сича 17 років ставив людей на ноги. Але ракетами росіяни знищили заклад.

Через постійні обстріли лікарі переїхали у Бушу, що неподалік Ямполя на Вінниччині, і вже готові створювати тут новий реабілітаційний центр, схожий на той, який зруйнували окупанти.

Як пишуть «Факти», подружжя раніше гостювало у селі. А ще обрали Бушу, бо тільки до села вистачило палива.

«Не вистачало палива, ми згадали, що колись ми були в цьому місці, і сюди палива вистачало. Сюди ми й дісталися», - розповідає лікар-нейрохірург Сергій Сич.

Разом з дружиною у перші дні повномасштабного вторгнення він евакуйовувався з Миколаєва, де мав власну клініку з лікування хвороб опорно-рухового апарату.

«Дуже багато було вкладено і енергії, і сил, і коштів дуже довгі роки займав цей процес», – розповіла мануальна терапевтка Олена Деордієва.

У їхній клініці, розповідає Сергій, працювали найкращі спеціалісти міста. Торік, навесні у неї потрапила  російська ракета.

«Ми в перші дні виїхали, а вже через місяць дізнались, що там було попадання», – сказав Сергій.

Шукаючи прихистку, подружжя опинилось на Вінниччині. В невеличкому селі Буша, де колись гостювали. Тут Сергій та Олена придбали невеличкий будиночок. І почали

«Ця ідея нас не покидала від початку, як ми сюди приїхали, бо ми знали це буде корисна допомога», – зазначила Олена.

На реабілітацію до подружжя вже почали з’їжджатися бійці з усіх куточків країни.

«Вже приїжджають хлопці з ротації, поранені, і це десь третина моїх пацієнтів зараз. Плюс більше травми кінцівок, травми хребта, черепно-мозкові травми, контузії , емоційні травми», – поділився нейрохірург.

Невеличкої сільської хати вже не вистачає для прийому всіх охочих. Тож медики серйозно замислились над створенням нового реабілітаційного центру. Ідею підтримали місцеві волонтери та узялися всі разом розробляти проєкт і подаватися на міжнародний грант.

Волонтерка Світлана Телець зазначила, що у місцевості багато переселенців. Вони також звертаються до приїжджих лікарів.

Точний кошторис на створення нового центру подружжя поки назвати не може. За найскромнішими підрахунками, на медичну діагностичну апаратуру, спортивне обладнання для реабілітації та інше оснащення піде не одна сотня тисяч доларів. Проте лікарі вірять у свій успіх, бо зможуть створити в невеличкому селі додаткові робочі місця, а головне, ставити на ноги постраждалих від війни з усієї України.