На Вінниччині колишнього сільського голову, якого вважають причетним до афер із землею колеги, можуть призначити головою РДА

Новини Вінниці / На Вінниччині колишнього сільського голову, якого вважають причетним до афер із землею колеги, можуть призначити головою РДА

До «точки кипіння» наближається ситуація навколо можливого призначення головою Калинівської РДА Віктора Онофрійчука, колишнього голови Іванівської сільради. Справа у тому, що на Вінниччини його вважають причетним до афер підлеглої із земельними паями. Проте кримінальне провадження не дійшло до суду через терміни. Виходить, що людина чиста перед законом. Але місцеві мешканці обурені навіть вірогідністю можливого призначення, адже обираючись президентом Володимир Зеленський обіцяв боротися з корупцією, а не призначати на керівні посади чиновників із заплямованою, на їх думку, репутацією…  

До «точки кипіння» наближається ситуація навколо можливого призначення головою Калинівської РДА Віктора Онофрійчука, колишнього голови Іванівської сільради. Справа у тому, що на Вінниччини його вважають причетним до афер підлеглої із земельними паями. Проте кримінальне провадження не дійшло до суду через терміни. Виходить, що людина чиста перед законом. Але місцеві мешканці обурені навіть вірогідністю можливого призначення, адже обираючись президентом Володимир Зеленський обіцяв боротися з корупцією, а не призначати на керівні посади чиновників із заплямованою, на їх думку, репутацією…  

«Маємо надзвичайні новини у Іванівській ОТГ. Екс-керівництво громади цинічно крало земельні паї у мешканців: підробляли заповіти померлих і оформляли землю на своїх рідних! Три випадки уже доведено у суді, ще три - під слідством. Це особливо обурює на фоні того, що зараз колишній сільський голова є кандидатом на посаду голови Калинівської РДА», - зазначила вінничанка Анастасія Ланова NaПарижі.

«Звинувачення» жінки ексочільника стосуються опосередковано. Фігурантом проваджень значиться колишня секретарка сільради та головний спеціаліст виконавчого відділу Іванівської сільської ради Лілія Ковальчук. Як пише Калинівка.City, людину включено до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Окрім того за поданням дисциплінарної комісії сільської ради її звільнили з роботи.

Звільненню передувало дисциплінарне провадження Іванівської сільради. Орган місцевого самоврядування розпочав його після того, як отримав ухвалу суду стосовно Л.Ковальчук, яка впродовж десяти років, з 2007 по 2017-й, була секретарем сільської ради.

У квітні 2020 року прокуратура Вінницької області повідомила про підозру колишній секретарці Іванівської сільради. Посадовицю підозрювали у зловживанні службовим становищем та у службовому підробленні.

Справа навіть дійшла до суду. У червні 2020 року Калинівський райсуд задовольнив клопотання захисників Л.Ковальчук про звільнення її від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст 364 (зловживання владою), ч.1 ст.366 КК (службове підроблення) КК України.

Суд закрив кримінальне провадження та звільнив Л.Ковальчук від кримінальної відповідальності на підставі статті 49 Кримінального кодексу України з нереабілітуючих обставин - у зв'язку із закінченням строків давності. Адже кримінальні правопорушення, у яких обвинувачували посадовицю, мали місце з липня 2011-го по липень 2014 року і з дня їх вчинення уже минуло п’ять років.

Кримінальне провадження стосовно колишньої секретарки закрили, але стали відомими подробиці дій, які вчиняла Л.Ковальчук.

Впродовж 2011–14 років тодішня секретарка Іванівської сільської ради, яка була уповноважена на вчинення нотаріальних дій, підробила заповіти від імені померлих мешканців громади, а також довідки сільської ради на користь своїх дочок та дружини тодішнього сільського голови Віктора Онофрійчука Світлани.

Її дочки та дружина колишнього сільського голови незаконно використали підроблені заповіти. Вони подали документи до Калинівського райсуду, ввівши його в оману, і через суд «узаконили» земельні ділянки і набули на них права власності, а спадкоємці померлих залишилися ні з чим.

Те, що Л. Ковальчук складала завідомо неправдиві документи, засвідчувала їх своїми підписами і підписом колишньої секретарки сільради померлої М.Бондарець, підтверджується висновками судово-технічної та почеркознавчої експертиз. Це встановили правоохоронці.

Спадкоємці неодноразово зверталися зі скаргами до сільської ради, але їхні звернення залишалися без розгляду. Але у 2017 році у Іванівській об’єднаній громаді відбулися вибори, а після них - зміна місцевих політичних еліт. Тоді і стало можливим ініціювання розслідування.

Отримавши ухвалу суду щодо звільнення Л.Ковальчук від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, в Іванівській сільраді розпочала власне дисциплінарне провадження.

Дисциплінарна комісія дійшла висновку, що Л.Ковальчук здійснила дисциплінарний проступок, у якому є ознаки використання повноважень в особистих інтересах, а тому рекомендувала Іванівському сільському голові Михайлові Кулику звільнити жінку з займаної посади в органах місцевого самоврядування.

Після цього Л.Ковальчук звернулася до Калинівського райсуду з позовом до Іванівської сільської ради. Вона добивається скасування рішення органу місцевого самоврядування та поновлення на роботі.

А спадкоємці померлих позиваються до Л.Ковальчук у цивільному судочинстві і домагаються стягнення матеріальної шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням.

«Факти злочинів зафіксовано і це ніхто навіть не намагався оскаржити! Також відомо, що зараз ведуться слідства ще по 3-м подібним справам. Тобто у підсумку чиновниками вкрадено близько 15га землі!?..

Як обирали ці «добродії» своїх жертв!? Мабуть, оцінювали хто більше мовчазний із справжніх спадкоємців земельних ділянок. Але всі про це знали, просто хто раніше чув цих людей!? І ці діяння тільки «верхівка айсбергу» і те, що вже доведено у суді!

Як після такого «шлейфу» можна навіть розглядати кандидатуру колишнього Іванівського сільського голови Віктора Онофрійчука на посаду голови Калинівської РДА у Вінницькій області», - пише на Facebook Анастасія Ланова, вважаючи, що дії Ковальчук не могли бути не відомі В.Онофрійчуку, і ці дві колишні посадові особи були «пов’язані» махінаціями.

В Іванові збирають факти порушень та постраждалих. Люди обурені, шукають матеріали та засоби, аби «достукатися» до перших осіб області та держави.

Зазначимо, що NaПарижі нікого не звинувачує. Можливо, Віктор Онофрійчук не здогадувався, що відбувається у сільраді, коли її очолював. Навіть про те, що його дружина отримала землю незаконним шляхом.