На Вінниччині хочуть відновити підготовку військових медиків

Новини Вінниці / На Вінниччині хочуть відновити підготовку військових медиків

Про необхідність модернізувати підготовку медиків казали багато років. Спочатку виявилось, що є потреба у сімейних лікарях, а нині виникло розуміння попиту у військових медиках. Її можуть здійснювати на Вінниччині.

Під час перебування у Погребищенському медичному коледжі керівництва області начальник Української військово-медичної академії, доктор меднаук Валерій Савицький запропонував повернути військово-медичну підготовку у вузи та медколеджі, аби правильно лікувати вогнепальні поранення, травми, які пов’язані з війною.

«Військова медицина більш жорстка, ніж цивільна: поранений отримує першу допомогу на полі бою, далі проходить по етапах медичної евакуації, де виконується певний обсяг допомоги. Тож лікар, який  приймає на лікування пораненого, чітко розуміє, що йому вже зроблено», - зазначив професор.

Про це повідомляють у Вінницькій ОДА.

Війна з РФ сформувала нові виклики  у підготовці медичних кадрів. З наступного року на Вінниччині планується розпочати навчання медичних працівників військового спрямування. Кількість місць буде залежати від державного замовлення. Навчання проходитиме за схемою: 3 роки – студент, 4-й рік – курсант.  

Медичний бакалавр – таку спеціальність матимуть випускники по закінченні навчання. 

Директор Погребищенського медичного фахового коледжу Олександр Гаврилюк зазначив, що заклад готовий до співпраці з Українською військово-медичною академією. Він також додав, що матеріально-технічна база і методичне забезпечення навчального закладу сприяє якісній підготовці спеціалістів. 

«Ми будемо навчати студентів першого, другого і третього курсу. І, можливо, вже на четвертому і п’ятому курсі вони  зможуть продовжити підготовку в Українській військово-медичній академії та отримають відповідну кваліфікацію», - зазначив О.Гаврилюк.

Щодо співпраці закладів медичної освіти Вінниччини з Українською військовою академією очільник області Сергій Борзов бачить досить перспективною.

«Війна робить виклики у всі сфери життя. Медична - одна з перших, яка це відчула. І ми, відповідно, повинні їх вирішувати. Впевнений, що підготовка військових медиків середньої ланки, тобто медичних бакалаврів, є дуже потрібною сьогодні.  Вінниччина має для цього відповідну  базу»,- відмітив начальник ОВА.