На Вінниччині горить сміття, правозахисники радять писати адмінпротоколи на самоврядців

Новини Вінниці / На Вінниччині горить сміття, правозахисники радять писати адмінпротоколи на самоврядців

На Вінниччині в Теплицькому районі на полігоні підпалили сміття. Думки щодо того, хто маєв ідповідати за підпал непотрібу розділились. Посадовці вважають, що боротися з паліями потрібно спільними зусиллями, юристи ж радять поліції виконувати свої функції.

На Вінниччині в Теплицькому районі на полігоні підпалили сміття. Думки щодо того, хто має відповідати за підпал непотрібу, розділились. Посадовці вважають, що боротися з паліями потрібно спільними зусиллями, юристи ж радять поліції виконувати свої функції.

Про те, що біля Теплика горить смттєзвалище на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написала місцева журналістка, редакторка газети Ірина Лупещенко.

«Ви скаржитеся, що вночі нічим дихати? Схоже, цієї ночі буде не краще. Вчергове хтось запалив сміттєзвалище. Винуватців, звісно, не знайдуть. Постраждалі - всі ми, жителі містечка і сусідніх сіл. Як з цим боротись? Тільки пропозиції конкретні, please...»,- йдеться в її дописі.

Речник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Олександр Кутовий зазначив, що відповідати мають особи, які вчинили підпал, і такі прецеденти вже є. Та поодинокі випадки не вирішують проблему загалом, тож боротися з підпалами слід спільними зусиллями.

«На жаль, рівень свідомості окремих громадян не витримує ніякої критики! Згоден, тільки систематичні спільні (поліція, екологи, лісівники, мисливці, добровольці та ін.) рейди і допомога місцевих ОТГ допоможуть "вплинути" на таких порушників Закону. Дякуємо за підтримку!», - йдеться в його дописі.

Правозахисник Олександр Бовсуновський вважає, що притягнути до відповідальності за підпали можна. На відміну від ситуації «нету тела – нету дела»,у разі підпалу завжди можна знайти крайного. У своєму дописі він повідомляє:

«Законодавство досконало визначило алгоритм дій у разі, якщо порушників не виявлено такому разі. Алгоритм: 1) відповідає порушник; 2) якщо немає порушника - то відповідає посадова особа органу місцевого самоврядування; 3) кожного разу, щоб не відповідати особі з місцевого самоврядування - орган місцевого самоврядування спрямовує дії та заходи, щоб усунути порушення на майбутнє та на виявлення порушників. Тобто крайній є завжди, а якщо поліція не знаходить, на кого скласти адмінпротокол - то вона просто бреше».

Зазначимо, що  проблема підпалів для Вінницької області дуже актуальна. Успішним можна назвати хіба що досвід Вінниці. Тут зробили ряд кроків щодо вирішення проблеми з паліями. Згідно з розпорядженням міського голови в Муніципальній поліції створено шість «спеціалізованих» бригад, які займаются пошуками саме причетних до підпалу.

Фото з відкритих джерел

Марина Карабай

19 серпня, 2020