На Вінниччині фермер вирощує велетенські гарбузі, які солодші за дині

Новини Вінниці / На Вінниччині фермер вирощує велетенські гарбузі, які солодші за дині

Колишній військовий офіцер Михайло Гвяздовський не пішов шляхом звичайних фермерів. Він вирішив вирощувати незвичні сорти. Чоловік пишається власною «плантацією» мускатних гарбузів.

Колишній військовий офіцер Михайло Гвяздовський не пішов шляхом звичайних фермерів. Він вирішив вирощувати незвичні сорти. Чоловік пишається власною «плантацією» мускатних гарбузів.

Як зазначає golos.com.ua, обійстя Гвяздовських розташоване у Мурованокуриловецькому районі Вінницької області. Михайлу не цікаві кормові гарбузи, тому вирішив почати з елітних столових сортів італійської та французької селекції.

Різниця між кормовими і мускатними гарбузами відчутна. Перші користуються попитом худоби, інші – ближче до делікатесу. За ароматом нагадують грушу, а на смак краще дині. Втім доходів урожай гарбузів власнику не приніс. За кілограм гарбуза Михайло Гвяздовський намагався брати по 5 по п'ять гривень, але оптовики пропонують скупити по гривні за кіло.

«Тільки на закупівлю насіння пішло майже 500 доларів. А скільки коштує паливо, щоб вивезти з поля, доставити на ринок? Про зусилля я взагалі мовчу. Все робимо удвох з дружиною, - розповідає новоспечений фермер. - Мої гарбуза екологічно чисті на сто відсотків. Нічим не підгодовували, нічим не обробляли. Високий урожай можу пояснити хіба що цілинного землею. На цій ділянці нічого не сіяли і не садили років п'ятдесят».

Вражають габарити плодів. Найважчий гарбуз важить на 28 кг. Це італійський сорт Лунга Піена ді Наполі. Зовні він довгий, зелений, а всередині - помаранчевий, ароматний, смачний. Ріжеться як диня.

Ще одна гордість фермера - сорт французької селекції Руж Віф де Тамп округло-плоскої форми з помаранчевої смачною м'якоттю. А найсмачніші плоди, навіть порівняно з іншими мускатними гарбузами, у сорту Мускат де Прованс.

Олеся Рудницька

20 вересня, 2018