На Вінниччині ексдепутата від «Батьківщини» суд визнав винним у шахрайстві

Новини Вінниці / На Вінниччині ексдепутата від «Батьківщини» суд визнав винним у шахрайстві

До двох років ув’язнення Тиврівським райсудом 18 травня засуджено відомого на Вінниччині бізнесмена та ексдепутата Гніванської міськради від «Батьківщини» Ярослава Гарматовського. Його визнано винним у шахрайстві. Вирок підлягає оскарженню в апеляційній інстанції.

До двох років ув’язнення Тиврівським райсудом 18 травня засуджено відомого на Вінниччині бізнесмена та ексдепутата Гніванської міськради від «Батьківщини» Ярослава Гарматовського. Його визнано винним у шахрайстві. Вирок підлягає оскарженню в апеляційній інстанції.

Як свідчать матеріали справи, оприлюднені у Єдиному реєстрі судових рішень, «претензії» до обвинуваченого мали два приватні підприємства, які, на їх думку, постраждали через дії підприємця-ексдепутата. Так, ТОВ «Гніванський шиноремонтний завод» у 2012 році погодився на демонтаж старого водогону та прокладку нових пластикових труб до підприємства, заключивши з ним договір, по якому виконавець робіт забрав би 25% всіх труб, які «відкопає». Саме такий відсоток труб погодили сторони, як платню за роботу.

Натомість, як з’ясувалося у суді, виконана була лише частина робіт. Заводу віддали лише 33,5 тон чавуну. Не закінчивши заміну, «виконавець робіт» забрав собі 35,1 тону, що за даними експертного висновку, по ціні на металобрухт на травень 2012-го коштували 63,2 млн грн.

Ексдепутат у залі суду заперечував привласнення металу, зазначивши, що ці 35,1 тону теж віддав, але без накладних, тому не може документами підтвердили свої слова. Більш того, обвинувачений також запевнив, що за неустойку заплатив власнику заводу. Проте знову ж таки жодного підтверджуючого слова документа він не надав.

Власник заводу був доволі категоричним. Він у суді зазначив, що дізнався від директора ТОВ про те, що «крадуть труби водогону». У зв`язку з цим підприємство навіть подало заяву до міліції. Але потім саме ексдепутат почав просити підписати з ним договір, оскільки на момент, коли він почав копати трубопровід, ніякого договору між ним та заводом не було, і запевнив, що компенсує шкоду.

Звісно, на заводі вирішили, що краще укласти договір. Досягли певних домовленостей і працівники підприємця почали демонтувати труби. То частину, що ексдепутат привіз належним чином оформили. Власник заводу підкреслив, що жодної копійки «в якості неустойки» він не отримував. До речі, оскільки завод і ексдепутат розірвали стосунки достроково, новий водогін тоді не було прокладено.

Викликали до суду у керівника підприємства, якому обвинувачений здавав металобрухт із заводу. Той лише підтвердив цей факт, пояснивши, що деталей вже не пригадує.

Також у суді дослідили події, пов’язані з підсудним та іншою компанією, яка придбала в його родині земельну ділянку із залізничною колією поруч зі своїм промисловим об’єктом. Коли купували землю із залізничною колією у 2012-ому, то існував державний акт, а от документації про землеустрій не було. Продавець пояснив, що ділянка обмежується бетонним парканом. Йому повірили.

Згодом – у 2015 року донька підсудного знову «стала» власницею цієї земельної ділянки. Повернула вона її не у дуже чесний спосіб. Як дослідили у суді, на неї була оформлена сусідня ділянка. Чомусь жінка вирішила поділити її на три окремі ділянки з різними номерами.

Фахівця Подільського ДП геодезії, картографії та кадастру нібито ввели в оману. Йому показали, що ділянка включає залізничні колії, чим фактично «приєднали» продані три роки до того приватному підприємству 0,055 га.

Після того, як заслухали усіх фігурантів та свідків, Тиврівський райсуд виніс вирок. Я.Гарматовського визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.190 КК України (шахрайство). Йому призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі та взяли під варту у залі суду.

Вирок може бути оскаржений до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів обвинуваченим - з моменту вручення йому копії вироку, рештою учасників процесу - з моменту його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Тиврівський районний суд Вінницької області.

Також відомо, що прокуратурою вже вручено підозру про вчинення шахрайських дій доньці підсудного, яка, до речі, теж обиралася депутаткою Гніванської міськради.

Хочеться вірити, що наші правоохоронні та судові органи з’ясують всі обставини – покарані будуть тільки винні. Редакція уважно слідкуватиме за подальшими рішеннями судових інстанцій.

Зазначимо, що Я.Гарматовський разом з донькою обирався до Гніванської міськради від «Батьківщини» у 2010 році. Саме ця фракція тоді була найчисельнішою та найвпливовішою.  

Між іншим, за даними Youcontrol, Ярослав Гарматовський є доволі успішним бізнесменом, адже раніше керував ТОВ "Авіакомпанія «ВінАвіа» (с.Гавришовка) володіє й очолює ТОВ  «Вінницькая нафтово-бітумна компанія» (м. Гнівань), а також є керівником релігійної громади Покрови Богородиці Марії тульчинської єпархії УПЦ Московського патріархату у його рідному селі Кошлани Оратівського району.