На Вінниччині до суду передали справу «зниклих» піщанських вапняків

Новини Вінниці / На Вінниччині до суду передали справу «зниклих» піщанських вапняків

Бершадська місцева прокуратура спрямовано до суду обвинувальний акт по гучній справі піщанських вапняків. Очільника місцевого збиткового держпідприємства і керівника приватної структури звинувачують у тому, що працювали по звичній схемі – добуту на Вінниччині ДП сировину вони продавали через ТОВ. У слідства є докази про мільйонні збитки державі.

Бершадська місцева прокуратура спрямувала до суду обвинувальний акт по гучній справі піщанських вапняків. Очільника місцевого збиткового держпідприємства і керівника приватної структури звинувачують у тому, що працювали по звичній схемі – добуту на Вінниччині ДП сировину вони продавали через ТОВ. У слідства є докази про мільйонні збитки, завдані державі.

Як зазначають у пресслужбі прокуратури Вінницької області, встановлено, що керівник неприбуткового державного підприємства заснував приватне товариство з обмеженою відповідальністю.

Спільно з директором свого ж товариства він влаштував цікавий бізнес. Використовуючи територію та кар’єр, дозволи на розробку якого мало ДП, вони видобували корисні копалини загальнодержавного значення. Потім вапняк, який належав державному підприємстві, реалізовувався приватною фірмою щонайменше упродовж 2017-2018 років.

Фактично вапняки зникли. Прибуток від продажу до державного підприємства не надходив. Його збитки оцінили у суму понад 1 млн грн.

Раніше двом учасникам «схеми» повідомлялося про підозру за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 240 КК України – а саме, у незаконному видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, їх привласненні та розтраті з подальшою легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом. За вказаним фактом, обвинувальний акт направлено до суду для розгляду по суті.

Макс Мельник

21 листопада, 2019