На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонників

Новини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонників

На Вінниччині відбулось вшанування пам'яті загиблих героїв-прикордонників, які віддали життя захищаючи кордони та суверенітет України на Донбасі. У Могилів-Подільському прикордонному загоні імені Героя України старшого лейтенанта Вячеслава Семенова вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих героїв.

На Вінниччині відбулось вшанування пам'яті загиблих героїв-прикордонників, які віддали життя захищаючи кордони та суверенітет України на Донбасі. У Могилів-Подільському прикордонному загоні імені Героя України старшого лейтенанта Вячеслава Семенова вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих героїв.

Як повідомили на офіційному сайті Вінницької ОДА, 6 серпня 2014 року бійці загону імені Героя України старшого лейтенанта Вячеслава Семенова здійснили героїчний прорив з так званого Південного котла, де воїни героїчно протримались два місяці, залишивши за наказом командування пункт пропуску «Довжанський».

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій, звертаючись до прикордонників, зазначив: 

"Події липня-серпня 2014 року є однією із найтрагічніших сторінок в історії прикордонного відомства незалежної України. Героїчна оборона пункту пропуску «Довжанський» – це болюча рана нашої історії, яка ніколи не загоїться. Хочу висловити величезну подяку вам, шановні прикордонники, за службу, за мужність,за вірність військовій присязі. Ми живемо в непростий  час. Час, коли твориться історія. Подвиг прикордонників – приклад виконання присяги на вірність українському народові, відповідальності за долю держави та побратимів. Захисники кордонів нашої держави в той нелегкий період історії, розуміючи, яку важливу місію виконують, пожертвували найдорожчим – власним життям".

Начальник Могилів-Подільського прикордонного загону полковник Ігор Тимчук розповів, що у важкий для країни момент воїни щодня проявляли відвагу та самопожертву, мужність та героїзм, відчайдушність і бойове братерство.

«Ми ніколи не забудемо подвиг наших побратимів, бо не маємо права забути. В результаті неодноразових реактивних та мінометних обстрілів 10 прикордонників загинули, 5 – зникли безвісти, 36 військовослужбовців зазнали поранень. Серед загиблих героїв наші земляки – військовослужбовець загону старший прапорщик Ігор Присяжнюк та курсант Оршанецького навчального центру солдат Сергій Бойко з Крижополя. На прикладах безпрецедентного героїзму наших побратимів ми повинні виховати нове покоління прикордонників з ідеологією патріотизму та відданості українському народові», – зазначив Ігор Тимчук.

У зв’язку з п’ятою річницею виходу з Довжанського котла учасники бойових дій  були відзначені почесними грамотами з виплатою грошової винагороди обласної державної адміністрації та обласної Ради, міської ради та райдержадміністрації, командування загону. Нагородження приурочили до п’ятої річниці виходу з Довжанського котла.

Пам'ять загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання. На завершення заходу усі присутні мали змогу покласти квіти до Меморіалу героям-прикордонникам, які віддали життя за вільне та мирне майбутнє нашої держави.

Для довідки:

Могилів-Подільський прикордонний загін імені Героя України старшого лейтенанта Вячеслава Семенова Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України охороняє ділянку загальною протяжністю 190,703 м  державного кордону в межах Могилів – Подільського, Ямпільського, Піщанського районів Вінницької області. 141,200 м – по річці Дністер з республікою Молдова; 49,503 м – на Центральній ділянці українсько– молдовського кордону.

«Операція з відновлення державного кордону», «Довжанський котел» –  епізод війни на сході України, битва сил АТО проти незаконних збройних формувань в прикордонних районах Донецької та Луганської областей. 6-7 серпня 2014 року війська агресора із важкого озброєння обстрілювали прикордонні підрозділи, що після героїчної оборони кордону із боями виходили із, так званого, «Довжанського котла».

Прорив тривав три важких дні, під час якого від ворожих куль та снарядів через російську агресію віддали своє життя, захищаючи Україну, 10 прикордонників.

Новини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонниківНовини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонниківНовини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонниківНовини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонниківНовини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонниківНовини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонниківНовини Вінниці / На Вінниччині до роковин виходу із Довжанського котла вшанували п’ять загиблих героїв-прикордонників