На Вінниччині девять мобільних бригад отримали вакцини CoronaVac для проведення щеплень

Новини Вінниці / На Вінниччині девять мобільних бригад отримали вакцини CoronaVac для проведення щеплень

Щеплення вакциною CoronaVac на Вінниччині проводитимуть девять мобільних медичних бригад. Сьогодні вони отримали необхідну кількість вакцини й приступлять до роботи.

Щеплення вакциною CoronaVac на Вінниччині проводитимуть дев'ять мобільних медичних бригад. Сьогодні вони отримали необхідну кількість вакцини й приступлять до роботи.   

Нагадаємо, 5,6 тисячі доз китайської вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech в область привезли у ніч на 13 квітня. У вівторок вже планували розпочати нею щеплення.  

За словами заступника директора департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Тетяни Бондаренко, 2,8 тисячі доз вакцини залишилось на регіональному складі для проведення щеплень другою дозою. Їх рекомендовано робити через 28 днів після першої дози.

Вакцинувати насамперед будуть охочих з числа маломобільних груп.  

"Сьогодні 2430 таких людей в області потребують вакцинації. За попередніми розрахунками, залишиться певна кількість доз для вакцинації освітян, які працюватимуть на ЗНО. Це близько тисячі освітян, з них понад 400 попередньо погодилися на вакцинацію", - сказала Т.Бондаренко.

За її словами, після введення вакцини вдома бригада слідкуватиме за пацієнтом впродовж 30 хвилин. При цьому перед вакцинацією людину обов'язково має оглянути сімейний лікар.

Побічні ефекти, які може спричинити CoronaVac, такі ж, які характерні для інших вакцин. Найпоширеніші - біль в місці ін’єкції, м'язова слабкість та незначне підвищення температури, яке за добу минає.

"Клінічні дослідження пройшли всі вакцини, які надходять в Україну. За різними клінічними дослідженнями, ефективність вакцини CoronaVac  складає від 60 до 80%. Водночас, варто зауважити, що ефективність препарату залежить не лише від самої вакцини, але і від стану імунної системи людини та імунної відповіді організму", – зауважила Т.Бондаренко.

Нині в області є резерв для збільшення кількості бригад, що проводитимуть щеплення до двадцяти. Окрім того, на Вінниччині працює 34 щеплювальних пункти для вакцинації проти COVID-19 із резервом для їх збільшення до 155. А на базі обласного лабораторного центру МОЗ активно продовжують готувати фахівців для проведення щеплень.