На Вінниччині через ДТП вилилися на дорогу рідкі добрива. Виробник пояснив причину

Новини Вінниці / На Вінниччині через ДТП вилилися на дорогу рідкі добрива. Виробник пояснив причину

Поблизу села Клебань Тульчинського району Вінниччини 22 червня сталась дорожньо-транспортна пригода. В результаті аварії у напрямку с. Богданівка стався розлив рідкого органічного добрива. Компанія-власник пояснила, що перевозилося вантажівкою.

Поблизу села Клебань Тульчинського району Вінниччини 22 червня сталась дорожньо-транспортна пригода. В результаті аварії у напрямку с. Богданівка стався розлив рідкого органічного добрива. Компанія-власник пояснила, що перевозилося вантажівкою.

«Інспекторами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області був здійснений виїзд та відібрано проби ґрунтів. Наразі проводиться детальне інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб, про результати буде повідомлено додатково», - повідомили 23 червня у ДЕІ у Вінницькій області.

Як повідомляє «20 хвилин», стався витік з ємкості автомобіля, що перевозив рідину з біогазового комплексу. NaПарижі звернувся з офіційним запитом до ПрАТ «Зернопродукт» МХП щодо коментаря події. Публікуємо відповідь.

«ПрАТ «Зернопродукт» МХП повідомляє, що в період транспортування рідкої фракції з біогазового комплексу до поля повну матеріальну відповідальність несе перевізник. Шляхом внутрішнього розслідування було встановлено, що під час транспортування з автівкою перевізника сталось невелике ДТП, в результаті якого було пошкоджено кран на цистерні, що містила органічні добрива.

Рідкі органічні добрива вносять на поля задля підвищення урожайності та забезпечення родючості українських ґрунтів. В цистерні було 98% води і 2% органічних добрив на основі курячого посліду.

І вода, і органічні добрива не спричиняють негативного впливу ні на людину, ні на довкілля, тобто є абсолютно безпечними.

Додатково зазначаємо, що біогазовий комплекс — це високотехнологічний об’єкт, що перетворює органічні відходи сільського господарства у «зелену» енергію та чисті органічні добрива за найвищими світовими екологічними стандартами.

Так як органічні біодобрива, які виробляє біогазовий комплекс, мають високий вміст необхідних для рослин елементів живлення — це дозволяє збільшити частку гумусу, розкислити ґрунти та відновити їх родючість.
Використання органічних добрив створює передумови для розвитку органічного сільськогосподарського виробництва, що дозволить фермерам, в перспективі, збільшити дохід від реалізації продукції.

Що стосується вирішення ситуації, МХП, незважаючи на те, що відповідальність за безпечне транспортування несе фірма-перевізник, власними силами та коштом проводить зачищення території, де стався інцидент», - зазначається у відповіді.

Макс Мельник

24 червня, 2021