На Вінниччині анонсували фестиваль тиманівської каші

Новини Вінниці / На Вінниччині анонсували фестиваль тиманівської каші

До села Тиманівка Тульчинського району Вінницької області запрошують на «смачний» захід. У палаці Шереметьєва 14 жовтня о 13.00 розпочнеться фестиваль тиманівської каші, яка має статус об’єкта нематеріальної культурної спадщини.

Фестиваль анонсують на Facebook-сторінці Тиманівської сільської громади.

Останнім часом у селі взялися за відновлення «графського палацу» та «розкрутку» каші за місцевим рецептом. За легендою, йому близько 400 років. Зроблено перші кроки до благоустрою території палацу та збереженню для нащадків давнього спадку.

Тиманівську кашу з капустою, відповідно  до  Наказу № 40 від  28.02.2020 року, включено до Вінницького обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. За слвоами керівника фольклорно-етнографічного гурту «Калинове гроно» Ольги Бугай, технологія приготування старовинної страви не складна.

Інгредієнти: на 10 л джерельної води 1 кг квашеної капусти, 1 кг пшона, 200 гр. домашнього вершкового масла,10 середніх цибулин, 5 домашніх яєць, 0,5 л молока,100 гр. молочної крупи, 300 гр. домашньої олії. Сіль за смаком та 5 шт. лаврових листочків.

Незамінний інгредієнт - українське сало, як свіже так і вистояне. Обов’язково каша прикрашається свіженькими шкварочками. Все готується у глиняному горняткові, яке ставиться в гарно прогріту українську піч. Як і всяка страва – готування каші розпочинається із благословіння, молитви та гарного настрою.

Олеся Рудницька

7 жовтня, 2021