На території Меморіалу Визволення у Вінниці встановлять колони з прізвищами загиблих у Другій світовій захисників-вінничан

Новини Вінниці / На території Меморіалу Визволення у Вінниці встановлять колони з прізвищами загиблих у Другій світовій захисників-вінничан

Плити з прізвищами вінничан, загиблих на фронтах Другої світової війни, облаштують в окремій зоні Меморіалу Визволення. Їх встановлять на 2,5-метрових гранітних колонах. У Вінницькій міськраді 5 жовтня презентували концепцію чергового етапу реконструкції меморіального комплексу на вулиці Київській.

Доколонізація передбачає не тільки відмову від усього, що пов’язане з тоталітарним режимом, а скоріше переосмислення спадщини, збереження пам’яті про захисників і патріотів. Разом з тим у суспільстві виникає запит на чітке відокремлення нав’язаного радянською владою – від символів до «героїв». Меморіал на площі Європейській завжди був «симбіозом». Відомо, що там поховані не лише червоноармійці, а й китайські найманці та чекісти, які знищували мирне населення України заради революційних лозунгів та грошей.

Тому у Вінниці намагаються не лише зберегти пам'ять про загиблих саме у Другій світовій війні, а й перенести усе, що пов’язане із захистом батьківщини у 1939-45 роках на  Меморіал Визволення на Київській. Про це казали під час презентації.

«Процес деколонізації змінив підхід до меморіальних зон. З реконструкцією Меморіал Визволення набуде нових сенсів та смислів», - наголосив перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування Євгеній Совінський.   

Щодо Європейської, то її називають єдиною у центрі міста історичною площею, яка сформована з 1920-их. Вона має розвиватися як громадський простір. Для цього частину пам’ятних місць релокують. Наразі мова йде про плити, що були встановлені у 1995-му.

«У минулому році проведено тендер. Переможець запропонував цікавий варіант реконструкції з встановленням 48 постаментів, на яких розмістяться 384 плити з прізвищами загиблих захисників. Висота кожного постаменту – до 2,5 метри, ширина – до 1 метра. Вага – близько 6 тонн. Підрядник вже розпочав підготовчі роботи та шукає граніт для постаментів», - пояснив директор департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Семенюк.  

За його словами, у залежності від погодних умов на початку наступного року може розпочатися демонтаж плит з площі Європейської, а потім їх встановлення на чотирьохкутні колони на Меморіалі Визволення.

Який вигляд матимуть колони, багато дискутували. Зупинились на такому, оскільки вважають його, як висловився Є.Совінський, «людиноцентричним». По-перше, колони будуть розміщені не у лінію, а групою, тому вінничани зможуть обходити їх ніби у лабіринті. По-друге, під плитами з прізвищами передбачені невеличкі «полички», куди можна покласти квіти. Це важливо. Адже зараз складно покласти квіти поруч з прізвищем загиблого пращура. По-трете, меморіальна зона буде нагадувати не майданчик для офіційних заходів, а місце для скорботи.   

На даному етапі реконструкції комплексу на Київській передбачається також колосальну увагу приділити освітленню та благоустрою.

Загалом проєкт оцінюється у суму понад 10 млн грн. Ю.Семенюк каже, що у сучасних умовах складно прогнозувати терміни реалізації, але основний обсяг робіт припаде на квітень 2023 року.   

Що чекає на залізобетонну Стіну пам’яті на Європейській? З часом її розберуть. Питання стосовно перепоховання останків, які лежать на площі Європейській, поки не розглядається. За документами з 1920-х там поховано 151 особа, але, за досвідом інших міст, може виявитися, що насправді інша кількість, а місця поховань не співпадають з надгробками. Приміром, відомо, що саме там похований чекіст Максимович, але його могила «зникла» під час реконструкції у 1970-их. Так чи інакше, а згодом ексгумацію та перепоховання доручать спеціалізованій організації.