На річницю вторгнення на Вінниччині священики УПЦ МП не пустили до храму місцеву громаду ПЦУ

Новини Вінниці / На річницю вторгнення на Вінниччині священики УПЦ МП не пустили до храму місцеву громаду ПЦУ

Сьогодні, 24 лютого, на річницю повномасштабного вторгнення російської армії в Україну відбулися сутички між нечисленними прихильниками УПЦ МП і вірянами ПЦУ на території храму Святого Миколая Чудотворця с. Ільківка Вінницького району. . Представники різних конфесій з’ясовували стосунки «словами» через те, що приміщення церкви для проведення служби захопили священики Московського патріархату.

Заздалегідь, з благословення Блаженнішого митрополита Онуфрія у всіх храмах та монастирях УПЦ анонсували молитви за загиблих під час війни та молебні за захисників України. Однак, «розпорядження» владики доволі буквально сприйняли у Вінницькій єпархії УПЦ МП.

Ранком до села завітав «десант» на чолі з прессекретарем Вінницької єпархії УПЦ МП Андрієм Баланом, який фактично захопив приміщення місцевого храму. В Ільківці існує дві релігійні громади. Та, що «від» ПЦУ, значно численніша. Коли до десятка місцевих мешканців, які вірні УПЦ МП, та гості з Вінниці, зайняли храм для служби, віряни ПЦУ разом зі своїм священиком залишились на подвір’ї. Службу звершили біля Хреста.

Представники Московського патріархату навіть у цей день захищали майно, яке, до речі, належить територіальній громаді, а не одній з релігійних. Тобто, у даному випадку право провести службу мають парафіяни обох конфесій. Натомість, відбулись сутички зі словесними образами. 

Олег Верлан

24 лютого, 2023