На період епідемії коронавірусу в Україні, медики можуть отримати до 200% надбавки до зарплатні

Новини Вінниці / На період епідемії коронавірусу в Україні, медики можуть отримати до 200% надбавки до зарплатні

Сьогодні робоча група у Верховній Раді напрацювала низку законодавчих пропозицій спрямованих на запобігання поширення на території України короновірусу, які будуть винесені на позачергову сесію парламенту вже завтра.

Сьогодні робоча група у Верховній Раді напрацювала низку законодавчих пропозицій спрямованих на запобігання поширення на території України короновірусу, які будуть винесені на позачергову сесію парламенту вже завтра.

Про це повідомила член робочої групи, народний депутат Лариса Білозір (група «За майбутнє») за підсумками засідання в понеділок, 17 березня.

За словами депутата, на розгляд Верховної Ради завтра, будуть винесені питання про тимчасове, на 3 місяці, внесення змін до Законів Про публічні закупівлі, Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Про захист населення від інфекційних хвороб, Митний кодекс, Податковий кодекс, Про торгово-промислові палати в Україні, кодекс законів про працю, Про державний бюджет України на 2020 рік, Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності.

Зокрема, передбачається встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19) у розмірі до 200 відсотків заробітної плати.

«Нам потрібно міняти свою поведінку через COVID-19. Контроль за поширенням хвороби вимагає, щоб усі зрозуміли, що відповідальність за здоров'я країни починається з кожного. Верховна Рада має демонструвати приклад для громадян щодо дотримання карантинних заходів в країні. Тому відтермінування усіх питань до закінчення епідемії - вірне рішення прийняте керівництвом»,- підкреслила народна депутатка.

При цьому Лариса Білозір зазначила, що законодавчі зміни на період епідемії передбачають тимчасове зняття нарахування ПДВ з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів або медичного обладнання для боротьби з коронавірусом.

Також передбачено, що роботодавець зможе доручати працівникові, у тому числі і держслужбовцям та працівникам місцевого самоврядування, виконувати роботу віддалено, або ж дати можливість їм оформити на цей період відпустку.

Основні законодавчі нововведення, що будуть винесені в парламент:

  1. звільнення від будь-якої відповідальності за порушення податкового законодавства протягом двох місяців. Але можливо цей термін буде продовжений;
  2. звільнення від сплати ЄСВ всіх самозайнятих осіб терміном на два місяці;
  3. заборона на проведення перевірок до 1 липня 2020 року (крім камеральних);
  4. декларації фізособам-підприємцям пропонують дозволити подавати до 1 липня 2020 року;
  5. звільнення від сплати земельного податку, якщо земля знаходиться під об'єктами, які використовуються при підприємницької діяльності до 31 травня 2020 року;
  6. звільнення від податку за нерухомість до 31 травня 2020 роки (тільки в частині комерційної нерухомості). Тобто, якщо, наприклад, у людини магазин, який він змушений закрити на період карантину, він не буде платити податки на землю і нерухомість;
  7. набуття чинності гучних законів про застосування касових апаратів і програмних РРО для малого бізнесу відкладається на три місяці;
  8. виплати за вимушений простій співробітникам підприємств звільняються від податку на доходи фізосіб. Йдеться про те, що якщо підприємство зупиняється на період карантину та люди не працюють, то за законом роботодавець все одно повинен платити цей податок. Тому депутати пропонують його скасувати, поки є такі надзвичайні обставини.
  9. для врегулювання суспільно-правових відносин переглянути умови надання допомоги по безробіттю та механізму фінансування житлових субсидій та пільг.
  10. скасовуються публічні закупівлі на визначений урядом перелік товарів, що необхідні для боротьби з поширенням коронавірусу.  За результатами такої закупівлі в електронній системі замовник оприлюднює звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього.

admin

16 березня, 2020