На конвеєр. Вінницький авіаційний завод планує випускати власні літаки

Новини Вінниці / На конвеєр. Вінницький авіаційний завод планує випускати власні літаки

Вінницький авіаційний завод планує випускати українські літаки. Поставити на конвеєр Ан-2-100, але з новою назвою і виключно з вітчизняними комплектуючими, тут мають наміри з 2018 року.

ДП "Вінницький авіаційний завод" планує випускати українські літаки. Поставити на конвеєр Ан-2-100, але з новою назвою і виключно з вітчизняними комплектуючими, тут мають наміри з 2018 року. Про це розповів директор державного підприємства Микола Трикозюк. 

"На базі літака Як-52 буде зроблений літак УТЛ-450 (навчально-тренувальний літак), щоб навчати наших пілотів, як військових, так і громадянських. Однак машина буде з новою авіонікою, новими потужностями та новою назвою. Також планується ще Ан-2 перетворити Ан-2-100 для промисловості і сільського господарства. Один вже зробили з "АНТК ім. Антонова", а вже у 2018 році випуск буде поставлений на конвеєр", - розповів керівник.

Сьогодні вінницький авіаційний завод для української армії виготовляє модернізовані гвинтокрили Мі-2.

"Раніше ми робили старі літаки Ан-2 і гелікоптери Ка-26 і Мі-2. Тепер на базі цієї старої техніки робимо модернізацію, і вона стає наче новою. Якщо говорити про Мі-2, то це абсолютно новий український вертоліт, з новими двигунами, які виготовляють у Запоріжжі, вітчизняною електронікою та трансмісією.

Ми дуже тісно співпрацюємо з Міністерством оборони України. Минулого року ми віддали військовим 4 гвинтокрила. До кінця листопада маємо випустити ще стільки ж модернізованих Мі -2. Планується до травня 2018-го віддамо ще чотири гелікоптера армії, теж модернізовані. І вже до кінця наступного року маємо наміри робити вертольоти виключно українського виробництва, з новою назвою, яка обговорюється", - зауважив Микола Трикозюк.

Керівник державного підприємства розповів, що із першою партією гвинтокрилів, поставлених Міноборони, сталося нещастя. Вони потрапили в аварію зачепившись за лінію електропередач.

Довідка:

Ан-2-100 - ремоторизований Ан-2, з турбогвинтовим двигуном МС-14 виробництва Мотор-Січ, здійснив перший політ 10 липня 2013 року; оснащений реверсивним повітряним гвинтом АВ-17. 11 квітня 2017 року літак Ан-2-100 підняв вантаж рекордної для свого класу ваги в 3202 кг на висоту 2700 м

Саша Григоровська