На Калинівському арсеналі від залишків боєприпасів, що не розірвалися після торішніх вибухів, сапери очистили 83% технічної території

Новини Вінниці / На Калинівському арсеналі від залишків боєприпасів, що не розірвалися після торішніх вибухів, сапери очистили 83% технічної території

На території військової частини А1119, яка обслуговує калинівський арсенал, де у вересні 2017 року сталися вибухи, продовжуються роботи по утилізації пошкоджених боєприпаси та очищенню території. На сьогодні очистити потрібно ще 17% технічної території. Розмінування відбутиметься й надалі. Про це сьогодні, 27 серпня, розповів командир військової частини 1119 Микола Батюк під час офіційної передачі спецтехніки, яку куплено за кошти обласного бюджету. Сертифікати на гілкоподрібнювач та автонавантажувач особисто вручив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

На території військової частини А1119, яка обслуговує Калинівський арсенал, де у вересні 2017 року сталися вибухи, продовжуються роботи по утилізації пошкоджених боєприпасів та очищенню території. На сьогодні очистити потрібно ще 17% технічної території. Розмінування відбутиметься й надалі. Про це сьогодні, 27 серпня, розповів командир військової частини 1119 Микола Батюк під час офіційної передачі спецтехніки, яку куплено за кошти обласного бюджету. Сертифікати на гілкоподрібнювач та автонавантажувач особисто вручив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

«Ще немає року, але в ліквідації наслідків вибухів на Калинівському арсеналі вже багато зроблено і ще більше ми плануємо зробити. Хочу запевнити, що обласна державна адміністрація, при підтримці депутатського корпусу обласної Ради, є вашими надійними партнерами. Ми живемо в історичний час і повинні зробити все, аби наші діти гордились нами. Але найголовніше - ми повинні гарантувати нашим людям безпеку і в цій частині ми маємо ще багато чого зробити.

Відпрацювано комплекс заходів пов’язаних із підтримкою військової частини. Лише в цьому році виділили майже 1,6млн гривень, не враховуючи видатки, які ми спрямували по обласній програмі нашим військовим частинам. Арсенал потребує військового обладнання, яке необхідне для завершення робіт по розмінуванню територій. В тому числі ремонтних робіт на військових склад, які постраждали під час вибухової хвилі. Крім того дуже постраждав ліс, який потрібно розчищати. На часі у нас роботи в адміністративних будівлях, які б давали можливість повноцінно функціонувати військовій частині.  До кінця року з обласного бюджету буде спрямовано 700 тисяч гривень на ремонт даху адмінбудівель, які постраждали під час вибухів. Свого часу роботи були законсервовані», - зазначив Валерій Коровій.

На придбану техніку, яку передали сьогодні військовій частині - витратили майже 900 тисяч гривень з обласного бюджету.

«Спецтехніка, яку сьогодні ми отримали, військовій частині необхідна. Наприклад, гілкоподрібнювач для очищення лісу. На сьогодні біля 120 гектарів вже очищено від кущів та чагарників, а гілки потрібно використовувати. Тим більше даний подрібнювач працює сам, без допомоги іншої техніки, наприклад тракторів. Що стосується автонавантажувачів,  то у військовій частині вони є , але на 1,5-3 тонни. А сьогодні нам подарували на п’ять тонн. Він був неохідний для переміщення майна, яке має військова частина», - розповів Микола Батюк.