На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)

До Вінниці сьогодні, 16 лютого, приїхав генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв. Фактично очільник великого державного концерну заїхав до міста дорогою із Об'єднаних Арабських Еміратів, адже тільки вночі повернувся у складі української делегації з цієї країни.

До Вінниці сьогодні, 16 лютого, приїхав генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв. Фактично очільник великого державного концерну заїхав до міста дорогою із Об'єднаних Арабських Еміратів, адже тільки вночі повернувся у складі української делегації з цієї країни.

Там, каже Ю.Гусєв, підписав низку контрактів, що стосуються української "оборонки", але їх змісту поки не розголошує. А щодо Вінниці, то низку планів, все ж, озвучив.

По-перше, це - зміна керівника 45-го експериментального механічного заводу. Як повідомляв NаПарижі, "на пенсію" відправляють 73-річного директора Миколу Чумака.  

По-друге, побувавши разом із головою ОДА Сергієм Борзовим на заводі, керівник "Укроборонпрому" обговорив з очільником області перспективи розвитку підприємства: на 45-му заводі мають з'явитись нові робочі місця та залучатись інвестиції.  

За словами Ю.Гусєва, нині "Укроборонпром" реформується саме для того, щоб залучати якнайбільше інвестицій.  

"У першому читанні прийнятий законопроект №3822, який передбачає корпоратизацію, що у свою чергу дозволяє залучати інвестиції, створювати спільні проекти з інвесторами, в тому числі закордонними. Я побачив, що підприємство має перспективу, ми відвідали низку цехів, поспілкувались із працівниками. Можу сказати, що є проблеми, є над чим працювати, але так само я бачу перспективи", - говорить Юрій Гусєв.

"Ми пишаємось тим, що на Вінниччині є таке виробництво, але я думаю, що це підприємство може випускати не тільки заправники і цистерни, - додає голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. - Спектр техніки може бути ширшим. Що особливо сьогодні тішить - завод не має заборгованості із заробітної плати. Це у наш час важко, це свідчить про фаховість менеджменту підприємства. У нас є наміри і потужності розвивати це підприємство, головне, що є професійний колектив, збереглись цінні кадри".

Серед іншого, буде створено робочу групу, яка попрацює над концепцією заснування на потужностях заводу індустріального парку

"Менше половини потужностей заводу зараз використовується для потреб заводу. Це означає, що половина приміщень і потужностей, які нині в досить непоганому стані, можуть бути використані для індустріального парку. Зараз відбувається реформування Фонду регіонального розвитку, що передбачає фінансування таких проектів, як індустріальні парки. І ми разом готові відстоювати перед урядом проект індустріального парку на потужностях цього заводу", - зазначив Ю.Гусєв.  

А поки керівники "Укроборонпрому" та ОДА подякували за роботу директору заводу Миколі Чумаку, якому вдалося зберегти частину колективу та потужностей підприємства, освоювати нові напрями роботи. Серед таких, наприклад, модернізація бронетехніки.  

"Ми освоїли і модернізували чотири типи бронетанкової техніки, зараз модернізуємо ще чотири види, - розповів Микола Чумак. - За останніх два роки ми для цього департаменту виготовили і модернізували техніки майже на 200 мільйонів гривень. Це дало можливість колективу вийти на обсяги виробництва в межах 250 мільйонів на рік при тому, що ми розпочинали з 3 мільйонів. Загалом із 2014 року приблизно 1,5 тисячі одиниць техніки ми дали для нашого війська: тільки для служби пального модернізували два типи техніки. Це дало можливість підприємству мати роботу і головне, що підприємство зараз, коли відбуваються такі події на Донбасі, вкрай потрібне державі".   

За словами Миколи Чумака, завод, дійсно, має велику перспективу, але тільки за умови, що влада приділятиме йому увагу.

Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / На базі 45-го експериментального механічного заводу у Вінниці хочуть створити індустріальний парк (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

16 лютого, 2021