Митрополит Вінницький Варсонофій став на захист монахів УПЦ МП у Лаврі: закликає на поміч світ

Новини Вінниці / Митрополит Вінницький Варсонофій став на захист монахів УПЦ МП у Лаврі: закликає на поміч світ

«Але так не може бути», - саме такими словами митрополит Павло Лебедь пояснив дії влади щодо «виселення монахів» з Києво-Печерської Лаври. Проте він сказав, що «не проти законних дій».

Нагадаємо, наприкінці 2022 році Служба безпеки України провела десятки обшуків у різних будівлях УПЦ МП, зокрема й у Києво-Печерській лаврі. Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень щодо проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня повідомив монастирю, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано. У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві. Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Однак в УПЦ МП не вважають, що є юридичні підстави для виселення, називаючи попередження «забаганкою чиновників з Мінкульту».

Учора вони записали звернення про те, що не мають наміру виселятися з Києво-Печерської Лаври.

«Ми не намірені виселятися і не будемо, тому що зараз є закони, які на стороні людини. Нам погрожувати, що з нами розправляться, - це не 17-й рік. Сьогодні є всесвітня спільнота, є якась культура. Ми ще не починали молитися так усердно, щоби Господь показав чудо, але, напевно, все ж таки, нас заставлять. Ми не колаборанти, ми громадяни своєї держави, ми люди, які тут живуть із 1988 року, в багатьох немає іншого місця, як тут. Нас ніхто не зможе відірвати від любові божої», - сказав митрополит Павло.

Слід зазначити, що по ліву руку від настоятеля монастиря стояв митрополит Варсонофій, якого можна вважати одним з палких захисників Павла.  

«Я пам’ятаю Лавру 30 років тому, і бачу я зроблена ця святиня. Вона відкрита для всіх віруючих… Наші віруючі не дозволять, щоб міністр культури Ткаченко виселив монахів за 10 днів. Ну я думаю, що потрібно піднімати світову спільноту, щоб вона стала на захист монашествующіх і всіх вірних нашої Української Православної церкви. А їх багато», - зазначив керівник Вінницької і Барської єпархії УПЦ МП.     

Вимога українського уряду до ченців УПЦ МП залишити Києво-Печерську лавру нібито є «безпрецедентною» та «неприпустимою». Про це заявив речник президента РФ Дмітрій Пєсков на брифінгу 13 березня. Тобто «реакція світу», а точніше Москви була миттєвою.  

«Це абсолютно безпрецедентне ставлення до представників церкви, Російської православної церкви (так він охарактеризував УПЦ МП – ред.). Ми вважаємо це неприпустимим і, звичайно, ми вважаємо, що світова спільнота має відповідним чином відреагувати на подібне обурливе рішення», - стверджує російський. чиновник.

Він додав, що Кремль «стурбований» ситуацією навколо лаври.

 

Олег Верлан

14 березня, 2023