Митрополит Вінницький Симеон заявив про провокації, спроби захоплення кафедрального собору та гібридну війну на Вінниччині

Новини Вінниці / Митрополит Вінницький Симеон заявив про провокації, спроби захоплення кафедрального собору та гібридну війну на Вінниччині

На сайті Вінницько-Барської єпархії ПЦУ опубліковано звернення митрополита Симеона до вірян Православної церкви із закликом, стати на захист Спасо-Преобрежнського собору та запобігти провокаціям і спробам захоплення храму, а також до спільної недільної молитви.

На сайті Вінницько-Барської єпархії ПЦУ опубліковано звернення митрополита Симеона до вірян Православної церкви із закликом, стати на захист Спасо-Преобрежнського собору та запобігти провокаціям і спробам захоплення храму, а також до спільної недільної молитви.

У зверненні владики зазначається, що коли у грудні минулого року громада Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці приєдналася до Православної Церкви України, то це було добровільне рішення, яке підтримала більшість соборного духовенства і вірян.

«Але таке духовне життя не подобається ворогу роду людського – дияволу. І знаряддям своєї боротьби і помсти він обрав наших братів, які з тих чи інших причин не захотіли підтримати Православну Церкву України, а залишилися у єдності із Московським патріархатом.

З самого початку активісти з Московського патріархату не полишають спроб захопити Преображенський собор. Декілька разів вони збиралися біля могили митрополита Макарія для молитви, але кожного разу це було більше схоже не на молитву, а на акцію протесту. Людям, які приходили до храму, роздавали плакати, як на політичних заходах.

Нещодавно на сайті Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату з’явилося повідомлення про те, що активісти щонеділі будуть звершувати біля собору молебні і акафісти. Це ще один крок, який робить Московський патріархат в цілому по Україні і зокрема у Вінниці, щоби дестабілізувати релігійну ситуацію. Це ще один прояв гібридної війни, яка ведеться проти України на усіх фронтах, у тому числі на релігійному.

Представники Московського патріархату не приховують своєї мети. Вони хочуть забрати собор у Православної Церкви України. Для чого? Для того, щоби в Преображенському соборі не звучала українська мова, щоби з амвону проклинали до десятого коліна тих з вас, хто прагне Української Церкви, щоби в соборі проповідували не Христову віру, а ідеологію так званого "руського міра"», - вказав митрополит Симеон, уточнивши, що лише у Вінниці в УПЦ МП є понад 30 храмів.

Через спроби провокацій з боку прихильників Московського патріархату він закликав вірян прийти на службу до собору у неділю, 14 липня.

«Прошу вас, дорогі брати і сестри, долучитися до молитви, яку ми будемо звершувати в соборі цієї неділі, 14 липня, о 16-ій годині. Наша молитва з надією на Бога і наша духовна єдність повинні показати усім, хто свідомо чи несвідомо бореться проти Церкви Христової і проти Української Церкви, що з нами Бог. 

Рано чи пізно, але Православна Церква в Україні буде єдиною, але вже зараз кожен з нас має зробити свій вибір: чи залишитися в історії її гонителем, чи патріотом», - пояснив владика. 

Олег Верлан

12 липня, 2019