Митрополит Епіфаній вважає, що Вінниччину російська церква обрала «пілотним проектом» для судового протистояння з ПЦУ

Новини Вінниці / Митрополит Епіфаній вважає, що Вінниччину російська церква обрала «пілотним проектом» для судового протистояння з ПЦУ

Ситуацію із судовими позовами представників проти парафій ПЦУ та єпархіального керівництва на Вінниччині з боку представників московського патріархату Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній вважає «пілотним проектом» російської церкви. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Прямий».

Ситуацію із судовими позовами проти парафій ПЦУ та єпархіального керівництва на Вінниччині з боку представників УПЦ Московського патріархату Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній вважає «пілотним проектом» російської церкви. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Прямий». Вінничан перевіряють на витримку.

За словами Митрополита, на прикладі Вінниччини залякують інших архієреїв УПЦ МП, які могли б піти на об’єднання.

«Їх залякують, їх намагаються переконати в тому, що не потрібно брати участь в об’єднавчих процесах. Вони залякують тих, які вже перейшли. І ми зараз бачимо це на прикладі Вінниці, де один з ієрархів – це митрополит Симеон – взяв участь в об’єднавчому соборі від Московського патріархату. І зараз на нього чиниться тиск. Тобто вони обрали Вінницю як певний такий пілотний проект, куди вкладаються шалені ресурси. В суди вони дають позови проти єпархій. Тобто вони хочуть всім іншим показати, що, ось бачите, якщо ви долучитесь, то ви станете подібними до митрополита Симеона», – зазначив Митрополит Епіфаній.

Однак, Предстоятель ПЦУ переконаний, що ці труднощі тимчасові.

«Ми це здолаємо. Тому що на нашому боці правда. І ми віримо в те, що ми в кінці переможемо. Ми перебуваємо у своїй Українській державі і віримо, що держава буде допомагати, щоб все відбувалося справедливо і в правовому полі. Тому що всюди ми виграємо. Всі судові позови, які подаються з їхнього боку, а це вже сотні, ми не програли до цього часу жодного суду», - вказав він.

Нагадаємо, наразі тільки на Вінниччині у судах розглядаються десятки позовів МП проти парафій ПЦУ та навіть керівника обласного управління у справах національностей та релігій Ігоря Салецького, якого звинувачують у нібито незаконній реєстрації громад Православної Церкви України.

Разом з тим, на цей час, за офіційними даними ОДА, 230 релігійних громад на Вінниччині розпочали процедуру зміни підлеглості. Майже 180 з них уже цей процес завершили.