Минулий травень на Вінниччині побив рекорд з посушливості

Новини Вінниці / Минулий травень на Вінниччині побив рекорд з посушливості

У цьогорічному травні середня кількість опадів по Вінницькій області склала лише 7 мм. Таким чином він став найсухішим за весь період постійних спостережень з 1945 року. Попередній рекорд був зареєстрований у 1986 році і складав 14 мм. Показником норми для цього місяця є 59 мм.

У місті Вінниці у травні випало лише 3 мм опадів при попередньому рекорді 13 мм 1986 року і нормі 54 мм.

Відмінність посушливих явищ весною цього року виявляється в стані грунту. Аналогу такому явищу, як сильна щільність грунту від інтенсивних дощів (квітень), яка прослідковується і в глибинних шарах, за багаторічними спостереженнями на Вінниччині знайти важко. Саме ця обставина сприяла швидкому випаровуванню вологи з ґрунту, що вже до кінця квітня  верхній 5-тисатиметровий шар ґрунту був практично сухий. Таким він зберігався до кінця травня.  

Мало того, що відбулася глибока промивка ґрунту від поживних речовин, при  підсиханні утворилася  міцна ґрунтова кірка. Це спричинило затримку сходів та унеможливило нормальний подальший  розвиток. Збільшення терміну від сівби до сходів негативно впливає на величину врожайності культури. В такий ґрунт у травні висівалися пізні теплолюбні культури, також городні культури на полях та присадибних ділянках. Сходи таких культур або не отримані, або були зріджені.

Городникам на присадибних ділянках можна ще до середини червня, в разі випадання опадів, пересіяти  ділянки такими культурами ранніх сортів як морква, огірки, редька, квасоля, різні види салатів та іншими культурами   вегетаційний період, яких може закінчитися до кінця вересня.

На жаль агрометеорологи при аналізі оперують лише фактами, що відбулися і зарадити щодо виправлення обстановки не можуть. Але така фіксація фактів допоможе виявити причину зменшення врожаю сільгоспкультур.

Начальник відділу гідрометзабезпечення Вінницького обласного центру з гідрометеорології Марія Кощавка

admin

6 червня, 2023