«Ми точно будемо стояти на сторожі інтересів України»: про що у Вінниці ветерани говорили із кандидатами від «Європейської Солідарності» (ФОТО)

Новини Вінниці / «Ми точно будемо стояти на сторожі інтересів України»: про що у Вінниці ветерани говорили із кандидатами від «Європейської Солідарності» (ФОТО)

Про «парламентський спецназ», який буде дуже потрібним у Верховній Раді наступного скликання для захисту України від реваншу проросійських сил, державну політику у сфері соціального захисту учасників бойових дій та членів родин загиблих воїнів говорили на Вінниччині перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко та міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

Про «парламентський спецназ», який буде дуже потрібним у Верховній Раді наступного скликання для захисту України від реваншу проросійських сил, державну політику у сфері соціального захисту учасників бойових дій та членів родин загиблих воїнів говорили на Вінниччині перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко та міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

Разом із кандидатами у народні депутати України від партії «Європейська Солідарність» у вінницьких округах №11 та №12 Андрієм Гижком і Оленою Верлан-Кульшенко вони, зокрема, відвідали військово-медичний центр Центрального регіону.

На зустрічі із учасниками бойових дій, волонтерами та членами родин загиблих воїнів у Вінниці говорили про подальшу долю військової медицини, реабілітацію ветеранів і пільги.

«Сьогодні є величезна система викликів, пов’язаних із реформуванням сфери охорони здоров’я, в тому числі питань, що безпосередньо стосуються соціального забезпечення ветеранів, - вважає кандидат у народні депутати від «Європейської Солідарності» по виборчому округу №12 Олена Верлан-Кульшенко. - Тому для нас дуже актуальною є розмова з тими, хто захищає нашу країну на Сході, хто повертається, з їхніми родинами. Питання родин загиблих воїнів сьогодні теж є надзвичайно важливими».

Це ті проблеми, якими, власне, покликане займатися міністерство у справах ветеранів. Воно й намагається максимально зробити за невеликий період свого існування, але нині, за словами очільниця відомства, з’явилась загроза ліквідації цього «ветеранського адвоката» у владі. 

«Деякі чутки я чула від нової влади щодо «оптимізації» діяльності уряду. І вони мені не додають оптимізму… Так само, як і скасування параду для армії, як пропозиції переглянути Закон про мову, переглянути процедуру отримання Томосу Православної церквою України. Це все свідчить, що махровий реванш буде продовжуватись, тому, як представник політичної сили «Європейська Солідарність», наголошую: ми в парламенті будемо захищати необхідність залишити міністерство у справах ветеранів у новому складі уряду. Нинішня ідея роздати 300 мільйонів гривень воїнам – крута, я її повністю підтримую, але - не за рахунок параду, який є вшануванням пам’яті загиблих, який є шаною нашим захисникам. Якщо так далі піде, наступним кроком може бути скасування Дня Незалежності…», - говорить Ірина Фріз.

Серед питань, що вимагають негайної реакції парламенту, за словами Ірини Фріз, - повне визнання за добровольцями статусу учасників бойових дій:

«У нас зараз залишилося три добровольчі батальйони. Які не увійшли офіційно в сектор безпеки і оборони, це УДА, ДУК «Правий сектор» і ОУН. Саме з ними є найбільша проблема. На певні поступки мають піти і командири цих батальйонів. Так, вони й зараз залучаються, вони воюють і це потрібно визнавати. І вони мають отримати цей статус. Людина, яка воює, безпосередньо воює зі зброєю, а не просто, як прокурор – заїхав – виїхав, вона повинна розуміти, що держава дбає про неї, а статус учасника бойових дій дає можливість будь-якому воїну мати захист від держави. Тому я стою на тому, щоб вносити законодавчі зміни, приймати це рішення і надати всім добровольцям статус УБД, в тому числі й посмертно».

Із представниками «Європейської Солідарності» ветерани говорили й про реалізацію законодавчих положень щодо пільг учасникам бойових дій. Пропонували деякі з них монетизувати. Наприклад, право на отримання земельної ділянки за бажання ветерана можна було б замінити грошовою компенсацією. Над цим, кажуть, кандидати у народні депутати, варто міркувати.

Ірину Геращенку військові запитували серед іншого й про полонених побратимів. Україна бореться за кожного з них, - наголосила перший віце-спікер. Каже, може бути в опозиції до влади, але ніколи не буде в опозиції до України та її захисників.

«Є теми у яких ми завжди будемо непохитними: це звільнення й повернення Криму й Донбасу і це – звільнення заручників – говорить Ірина Геращенко. - Ми завжди будемо відстоювати інтереси армії та ветеранів. У нашій команді багато військових, досвідчених патріотичних політиків. Ми точно будемо стояти на сторожі України. І все те, що стосується армії, мови й віри – для нас святе, це те, навколо чого потрібно консолідувати парламент. І ми це вміємо робити».

Звертати увагу не на гасла політиків, не на популістичні обіцянки, а на конкретні справи, в тому числі, на кроки з відстоювання інтересів України на міжнародній арені та на фронті порадив ветеранам й волонтерам кандидат у народні депутати від «Європейської Солідарності» по виборчому округу №11 Андрій Гижко: 

«Ми говорили про 118 тисяч гривень на казначейському рахунку в березні 2014 року, коли країна була розграбована, а сьогодні ми оперуємо мільйонами гривень тільки на одну якусь програму. Тобто ситуація кардинально змінилася. Якщо у 2014 році на силовий блок виділялось 1,5% ВВП, то зараз – 6% - це кардинальні зміни. І це – у воюючій державі! Ми не хочемо бути популістами, які обіцяють «манну небесну» чи «золоті гори». Давайте реально дивитися на все, що відбувається, реально оцінювати можливості. У нас є вибір: або ми відкочуємось назад, або продовжуємо європейський вектор розвитку нашої країни. Але це процес не одного дня, потрібно щоденно працювати, в тому числі над законодавством, над соціальними програмами» - наголосив Андрій Гижко.