«Ми приблизно розуміємо, хто міг організувати цей напад»: начальник поліції Вінниччини розповів про сутички у Жмеринці (ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Ми приблизно розуміємо, хто міг організувати цей напад»: начальник поліції Вінниччини розповів про сутички у Жмеринці (ВІДЕО)

Внаслідок сьогоднішніх сутичок у Жмеринській міській раді на Вінниччині затримано понад 20 осіб. В тому числі лідерів двох громадських організацій із Вінниці – «Едельвейсу» та «Національних дружин». Про це на брифінгу повідомив начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос. За його словами, затриманим учасникам заворушень від 17 до 35 років.

Внаслідок сьогоднішніх сутичок у Жмеринській міській раді на Вінниччині затримано понад 20 осіб. В тому числі лідерів двох громадських організацій із Вінниці – «Едельвейсу» та «Національних дружин». Про це на брифінгу повідомив начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос. За його словами, затриманим учасникам заворушень від 17 до 35 років.

«Вони із собою принесли димові шашки, газові балони, петарди, розпилювали газ, кидали петарди в бік людей, депутатів, поліцейських. У подальшому ми встановили, що всі нападники – члени ГО «Едельвейс» та «Національних дружин» міста Вінниці. Серед затриманих є і два лідери цих організацій. Затримано більше 20 осіб. Відкрито кримінальні провадження за ч.4 ст.296 ККУ («Хуліганство»), за що передбачено від 3 до 7 років позбавлення волі, та ч.2 ст.345 ККУ («Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків»), що передбачає до 5 років позбавлення волі», - говорить Ю.Педос.

Розповів він і про травми, які отримали поліцейські. До речі, половина постраждалих – керівники підрозділів місцевої поліції:

«Заступник начальника карного розшуку, який виконував обов’язки керівника поліції Жмеринки, отримав струс головного мозку, інший заступник – керівника того ж підрозділу – перелом п’ятого ребра і струс головного мозку. Заступник начальника слідчого відділу отримав забій носа та виличної ділянки і струс головного мозку. Він госпіталізований до лікарні. Інший керівник цього підрозділу отримав забій м’яких тканин обличчя, рук, можливий перелом пальця правої руки. Серед потерпілих є й інші працівники поліції. В одного – струс головного мозку і поріз лівої руки, в старшого слідчого – садини обличчя, в оперуповноваженого – струс головного мозку, відкрита рана голови. Начальник сектору логістики та матеріально-технічного забезпечення цього ж підрозділу отримав струс головного мозку, також госпіталізований».

«Це зухвала подія і ми будемо дуже жорстко реагувати, тому що ніхто не має права ні на кого нападати, ніхто не має права захоплювати адмінприміщення, зривати сесії, сприйняти тілесні ушкодження людям, тим більше – поліцейським. За це буде сувора відповідальність», - додав Ю.Педос.

Наразі, за його словами, працівникам поліції надається медична допомога. Стосовно ж постраждалих з іншого боку «барикад», то Ю.Педос зазначив:

«Можливо таке є, оскільки під час відбиття нападу можливі були тілесні ушкодження».

Постраждали внаслідок сутички й окремі депутати Жмеринської міськради. Їхні прізвища Ю.Педос не називає. Каже, з етичних міркувань. Але зауважує: деякі депутати активно допомагали правоохоронцям втихомирювати нападників.

Стосовно мотивів нападу, то у поліції припускають, що це – питання про недовіру секретарю міськради, яке пробували внести до порядку денного. Але остаточну версію озвучать вже після розслідування.  

«Але ми приблизно розуміємо, хто міг організувати цей напад, - каже Ю.Педос. - Немає значення, який злочин - той, хто його організовував, буде нести відповідальність. Але все залежить від доказової бази під час досудового розслідування. Серед затриманих є лідери двох організацій, але їх же хтось туди направив. Є кілька версій. Це стандартна робоча процедура, коли слідство розробляє кілька версій для того, щоб розуміти, що там відбулось. Будемо їх відпрацьовувати і повідомимо по завершенню досудового розслідування».

Затримані зараз перебувають у Жмеринці, слідчі проводять допити. Займається цим слідчо-оперативна група ГУНП у складі близько 10 слідчих.  

Нагадаємо, секретар міськради Юрій Світлак заявив, що не допустить провокацій і не боїться «Жмеринського Пегаса», натякаючи, що до цих провокацій причетний екс-мер Жмеринки та екс-нардеп Віктор Жеребнюк.

Той якраз був серед організаторів акції протесту цього дня під міськрадою, але назвав акцію мирною, звинувативши у провокаціях діючу владу.

Сергій Маламура

27 лютого, 2020